Muzeul Municipiului București organizează URBANITAS – Simpozion de Istorie și Patrimoniu Urban, ediția a V-a, care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2019, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).

URBANITAS cuprinde și integrează, pe lângă istorie și muzeografie, celelalte domenii ale studiilor urbane: arhitectura, urbanismul, sociologia, antropologia, geografia, studiile culturale etc.
În anul în care se împlinesc 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, subiectele comunicărilor vor aborda teme legate de acest eveniment (cauze, desfășurare, efecte și consecințe), precum și studii care au în centru revoluția în diverse perioade ale istoriei, văzută ca un ansamblu de transformări rapide ale structurilor sociale, economice, culturale sau politice.
Prin acest simpozion anual, Muzeul Municipiului București pune la dispoziţia specialiștilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniu și facilitează comunicarea la nivel naţional și internațional.

PROGRAM – vineri, 8 noiembrie 2019

12:00 – înregistrarea participanților
12:30-14:30 – comunicări
Adrian Majuru, Alocuțiune de deschidere
Maria-Camelia Ene, „Moda în timpul revoluțiilor române, revoluția în modă”;
Roxana Coman, „Imaginea unei revoluții sau imaginea unui revoluționar? Reprezentările lui Tudor Vladimirescu din patrimoniul Muzeului Municipiului București”;
Adriana Roșca, „Giurgiu și anul revoluțiilor. Primăvara guvernului provizoriu și toamna negocierilor”;
Delia Bran, „Cum ne-am creat ideea de patrimoniu național și mai ales cum l-am revoluționat?”;
14:30-14:50 – pauză
14:50-16:50 – comunicări
Gabriel Constantin, „Viața cotidiană în ultimii ani ai dictaturii lui Nicolae Ceaușescu (1980-1989)”;
Magdalena Chitilă, „Mișcări premergătoare Revoluției din Decembrie 1989”;
Dana-Roxana Nicula, „Revoluția din Decembrie 1989 reflectată în presă”;
Nicoleta Bădilă, „TASS și presa sovietică. Studiu de caz: Revoluția din 1989”;
Cezar-Petre Buiumaci, „Revoluţia din Decembrie 1989 – locuri ale memoriei”;
Arturo López Martínez, „De la strigătul de război, la cuvântul narat. Construcția literară a Revoluției în contexte paralele”.
16:50-17:20 – discuții


Din Comitetul de organizare URBANITAS fac parte: Dr. Adrian Majuru – Manager, Muzeul Municipiului București; Dr. Sorin Antohi – Președinte, Asociația Orbis Tertius; Dr. Vasile Opriș – Șef Secția Istorie, Muzeul Municipiului București; Dr. Camelia Ene – Șef Birou Istorie Bucureșteană, Muzeul Municipiului București.

Persoanele interesate să audieze comunicările din cadrul simpozionului sunt rugate să se înscrie transmițând un email transmis la adresa [email protected]
Intrarea este liberă.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.