Ambasada SUA la Bucuresti, Docuart si Modernism.ro au placerea sa va invite la un eveniment in care doar doua lucruri vor avea importanta: muzica rock si libertatea.

Ambasada SUA este onorata sa aduca in Romania, in acest an in care sarbatorim 30 de ani de la caderea comunismului, pe unul dintre oamenii de cultura din SUA, producatorul Doug Yeager, care a reusit in documentarul “Free to Rock” sa surprinda spiritul liber al tinerilor, chiar si sub cea mai crunta opresiune, si modul in care muzica rock a devenit una dintre armele de lupta impotriva comunismului.

“Free to Rock” surprinde modul in care muzica rock a contribuit la prabusirea comunismului in Europa de Est si Uniunea Sovietica. Muzica rock i-a transformat pe tinerii din spatele Cortinei de Fier în rebeli care si-au cerut dreptul sa asculte, sa cante si sa inregistreze rock and roll, si care prin rock au dorit sa traiasca pe deplin libertatea fata de orice  forma de represiune.

Povestea din “Free to Rock” ii arata pe jucatorii cheie din domeniile politic, muzical si de activism anti-comunist din acea vreme in care dorinta de libertate exprimata prin muzica ducea la arestari, batai, amenintari cu moartea, inchisoare, in incercarea puterii comuniste de a eradica virusul numit rock.

Proiectia documentarului va avea loc la Spatiu Docuart (Calea Giulesti, nr. 14 – clădirea ISAF, Bucuresti), Etaj 4, de la ora 18:30.  Proiecția va fi urmată de discuții. Evenimentul se va desfășura în limba engleză.

 

Doug Yeager este, de mai bine de 40 de ani, specialist in productii artistice internationale – teatru, film si televiziune, promoter de concerte, producator de evenimente speciale, manager artistic si consultant pentru guvernul american, avand proiecte in tari de pe cinci continente. Yeager este co-autor al povestii originale pentru filmul documentar Free to Rock, impreuna cu Nick Binkley si Valeri Saifudinov, si a vizitat deseori Europa de Est si tarile din fosta Uniune Sovietica pentru prezentarea filmului. In perioada 1987-1988, Yeager a fost consultant pentru Ministerul Sovietic al Culturii, in vederea organizarii de concerte in SUA pentru artisti sovietici si in URSS pentru artisti americani.

 

Yeager a fost producator asociat si coordonator pentru numeroase emisiuni speciale nationale ale televiziunii americane PBS, iar productiile sale de spectacole si turnee includ Woodstock World Tour 20 de ani; the Iron Butterfly 25th Anniversary World Tour, JOSH: The Man & His Music; la care se adauga evenimente speciale pentru Casa Alba si Natiunile Unite. El a promovat concertele unor adevarate legende rock si R&B din timpul Razboiului Rece, cum ar fi Chuck Berry, Velvet Underground, Ray Charles, Genesis, Eagles, The Band, Allman Bros, James Gang, Yes, Blue Oyster Cult, Aretha Franklin, etc.

 

Din 2014, Yeager a sustinut prelegeri si dezbateri la nivel international impreuna cu diplomati, profesori, istorici si experti in cultura despre modul in care asa-numita “soft power” (putere subtila), care include muzica si cultura, a transformat societati si a dus la eliberarea de sub comunism, asa cum arata, de altfel, documentarul sau “Free to Rock”.