Opening / Ioana Nicoară, Grafică animată la poemul Himere Valahe
▻ marți, 22 octombrie, cu începere de la ora 19:00, la Fundația Triade (Calea Martirilor 51/45), Timișoara. 

“Himere Valahe” este un proiect multimedia construit în jurul a 20 de poezii ale poetului Aurel Șorobetea, strânse într-o carte. Himerele, animalele imaginare construite din jocul versurilor și cuvintelor poetului, sunt ilustrate și animate de către Ioana Nicoară, și acompaniate de muzica lui Tibor Cári.

În cuvântul înainte însoțitor, Sorina Jecza scrie:
‘Cartea Himerelor se adaugă altor cărți cu himere valahe imaginate de poet, apărute la editura Triade, continându-le, printr-un alt fel de exercițiu ludic: însoțirea textului de ilustrații ce se animă pe parcursul lecturii. Procedeul tehnic pune în mișcare imaginile grafice, exact așa cum autorul le-a “însuflețit” în cuvinte. Artista Ioana Nicoară, urmând calea sugerată de versuri, a transformat, dinamic, o făptură animalieră în alta. Tibor Cári, urmându-le jocul, a adăugat câteva armonii sonore lumii ce se năștea.
Cititorii, prinși în jocul de oglinzi al cărții – text poetic, transpunere vizuală animată, sunet – intră astfel, dintr-odată,într-o lume fluidă, din care, parcă din jobenul unui magician, lumea himerelor se întrupează.’’


Expoziția de poezie-ilustrație este realizată folosind tehnologia Augmented Reality (AR), care se activează de pe orice dispozitiv mobil. Participanții la expoziție pot intra în lumea animată a himerelor, folosind aplicația mobilă Reniform App, care se poate descărca pe orice telefon mobil cu Android/IOS sau tabletă. 

Expoziția se va deschide marți, 22 octombrie, cu începere de la ora 19:00, la Fundația Triade (Calea Martirilor 51/45). La vernisaj va fi prezentă autoarea Ioana Nicoară.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, România.