Fabrica de Pensule, organizație fondată în 2009, unul dintre spațiile-reper pentru producția, expunerea și difuzarea proiectelor culturale și artistice independente din Cluj și din țară, organizează în toamna acestui an un program complex pentru a marca cei 10 ani de existență. 

Programul va debuta în acest weekend, la Fabrica de Pensule, cu vernisajul expoziției Privirea colectivă: Mostre din ceva care ne privește pe toți în spațiul Pilot, respectiv cu cel al expoziției Blind Date #2 la galeria Lateral ArtSpace, și cu spectacolul Selfie Concert, un performance muzical interactiv cu artistul bulgar Ivo Dimchev. În 5 octombrie, Studioul de la parterul Fabricii va fi gazda dezbaterii /Pe-Trecere 10.0 – o serie de discuții cu invitați din sectorul cultural, experți și reprezentanți ai instituțiilor publice pe tema practicilor existente și posibile în domeniul artei independente.

Programul cuprinde o stagiune internațională de spectacole cu patru producții invitate din străinătate. Conceptul curatorial al stagiunii dorește să supună analizei problema tranziției într-un context mai larg, în selecția spectacolelor din program regăsindu-se lucrări de referință realizate de artiști tineri și de artiști deja recunoscuți internațional din țările vecine: Mirage, Hodworks (Ungaria), Addressless – vagabond role game al companiei STEREO AKT (Ungaria), this is where we draw the line, coregrafia Karin Pauer și Aldo Giannotti  (Austria), Magyar akác, regia Kristóf Kelemen și Bence György Pálinkás (Ungaria).

 

Stagiunea internațională de spectacole e completată de spectacole invitate din România: Pisica lui Schrödinger (co-producție unteatru & Proiect 2), Limite (regia Radu Apostol), 2 femei (co-producție: Centrul National al Dansului și Linotip – Centrul Independent Coregrafic).

 

Expoziția „The Museum Affair. Exerciții de grefare a spațiului muzeal clujean va avea vernisajul în data de 17 octombrie 2019, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, începând cu ora 18:00.

Printre piesele de muzeu ale celor 4 muzee partenere (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Zoologic UBB, Muzeul Botanic UBB) vizitatorii vor avea ocazia de a descoperi lucrări de artă contemporană aparținând artiștilor vizuali din comunitatea Fabricii de Pensule: Alina Andrei, Răzvan Anton, Maria Balea, Dragoș Bădița, Radu Cioca, Teodora Cioca,  Oana Fărcaș, Robert Fekete, Cristina Gagiu, Mihai Iepure-Gorski, Mihaela Hudrea, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Duo van der Mixt, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Cristian Rusu și Șerban Savu. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 13 decembrie.

 Expoziția „Noul val #1′” va aduce sub ochii publicului o serie de lucrări realizate de studenți ai Universității de Artă și Design din Cluj. Expoziția este curatoriată de tinerii artiști Alexandra Mereuți și Sebastian Danciu și va fi găzduită de spațiul Pilot al Fabricii de Pensule, începând cu data de 7 noiembrie 2019.

Programul de arte vizuale va fi completat de un nou tip de eveniment deschis comunității numit Pilot Café, dezbateri, mese rotunde și tururi ghidate ale expozițiilor.

De menționat sunt și întâlnirile #FMR, parte a unui proiect al Asociației Colectiv A. Seria de întâlniri ușoare de performativitate #FMR își propune să creeze un spațiu de întâlnire și experimentare pentru tinerii artiști  și amatorii de performance în care aceștia se pot exprima liber.

 

Programul aniversar extinde activitățile și în afara spațiului Fabricii de Pensule, implicând multiple spații partenere; astfel, o parte dintre spectacole vor fi programate la Casa Tranzit sau la Sala Studio a Universității Sapientia, iar în afara spațiului RAP de la Fabrica de Pensule, atelierele pentru tineri profesioniști din domeniul artelor performative vor fi susținute la Facultatea de Teatru de Film al UBB și la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”.

Programul complet, alături de informații despre fiecare eveniment, poate fi consultat, aici: www.fabricadepensule.ro. Biletele pentru spectacole pot fi achiziționate online de pe platforma Eventbook. 

Programul se bucură de susținerea partenerilor: Facultatea de Teatru și Film UBB, Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Casa Tranzit, Forumul Cultural Austriac, Departamentul pentru Relații Interetnice, UNITER, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai,  Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Zoologic UBB, Muzeul Botanic UBB.  Vizibilitatea evenimentului este asigurată de: Radio România Cluj, EBS Radio, Observator Cultural, TVR Cluj, Zile și Nopți, Clujlife, Cluj.com, Transindex, Modernism, Maszol, Liternet și Eventbook. 

Proiect finanțat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca. 

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

#FDP10  #TimesOfTransition 

  

Program:

OCTOMBRIE

 

4 octombrie 2019

 

BLIND DATE #2

Vernisaj 

Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule |  Ora: 18:00

 

4 octombrie 2019

 

Privirea colectivă: Mostre din ceva care ne privește pe toți 

Vernisaj 

Pilot, Fabrica de Pensule |  Ora: 18:00

 

4 octombrie 2019

 

Selfie concert  

Studio – parter, Fabrica de Pensule |  Ora: 20:00

de/cu: Ivo Dimchev 

 

5 octombrie 2019

 

 

 

 

 

 

 

5 octombrie 2019

 

 

Dezbatere /Pe-trecere 10.0 

trei discuții cu invitați din sectorul cultural, experți și reprezentanți ai instituțiilor publice 

Studio – parter, Fabrica de Pensule |  Ora: 13:00 – 20:30

 

Cultura din oraș 

Tur ghidat 

Locația TBA |  Ora: 10.00 

 

9 – 10 octombrie 2019

 

Pilot Café #1 

cu: Ovidiu Anton

Pilot, Fabrica de Pensule |  Ora: 18:00 – 20:00

 

10 octombrie 2019

 

Mirage

Spectacol invitat

Sala Studio, Universitatea Sapientia | Ora: 20:00

 

 

14 – 15 octombrie 2019

 

 

Workshop de dans contemporan cu Thomas Bîrzan 

Sala RAP, Fabrica de Pensule

 

17 octombrie 2019

 

The Museum Affair. Exerciții de grefare a spațiului muzeal clujean 

Vernisaj

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei | Ora: 18:00

 

 

 

17 octombrie 2019

 

#FMR – forme ușoare de performativitate 

proiect Colectiv A 

Sala RAP, Fabrica de Pensule | Ora: 19:00

 

 

20 octombrie 2019

 

 

Pisica lui Schrödinger

Spectacol invitat

Sala Studio, Universitatea Sapientia | Ora 20:00

 

 

24 octombrie 2019

 

 

 

Addressless – vagabond role game

Spectacol invitat

Studio – parter, Fabrica de Pensule  | Ora 20:00

 

 

 

25 – 27 octombrie 2019

 

 

Workshop de actorie cu Mihaela Sîrbu

Facultatea de Teatru și Film, UBB

 

27 octombrie 2019

 

this is where we draw the line

Studio – parter, Fabrica de Pensule | Ora: 20:00

 

28 – 30 octombrie 2019

 

Workshop de actorie cu Radu Apostol 

Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”

 

29 octombrie 2019

 

Totul e bine când se termină cu bine / All’s Well That Ends Well
Masă rotundă 

Studio – parter, Fabrica de Pensule | Ora: 18:00

 

 

30 octombrie 2019

 

Limite

Spectacol invitat

Sala Studio, Universitatea Sapientia | Ora: 20:00           

 

 

NOIEMBRIE

5 noiembrie 2019

 

Magyar akác (Salcâmul maghiar)

Spectacol invitat

Sala Studio, Universitatea Sapientia | Ora: 19:00 

 

 

8-10 noiembrie 2019

 

 

Workshop de regie cu Alexandru Berceanu 

Facultatea de Teatru și Film, UBB

 

7 noiembrie 2019

 

Noul val #1 

Vernisaj 

Pilot, Fabrica de Pensule | 18:00

 

11 noiembrie 2019

 

2 femei

Spectacol invitat

Casa Tranzit | Ora: 19:00

 

14 – 15 noiembrie 2019

 

Pilot Café #2

cu: Monotremu

Pilot, Fabrica de Pensule | 18:00

 

 

15 noiembrie 2019

 

 

#FMR – forme ușoare de performativitate 

un proiect Colectiv A            

Sala RAP, Fabrica de Pensule | Ora: 19:00

 

22 noiembrie 2019

 

#FMR – forme ușoare de performativitate 

un proiect Colectiv A            

Sala RAP, Fabrica de Pensule | Ora: 19:00