Muzeul Naţional de Artă al României și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București prezintă expoziția de fotografie contemporană maghiară intitulată “Pe Insule” a artistului Attila Bartis. 

Expozția a fost vernisată de către Liviu Constantinescu, director general interimar Muzeul Național de Artă al României (MNAR), curatorul Petrányi Zsolt, Kósa András László director Institul Balassi în data de marți, 17 septembrie, în Rotonda Auditoriumului (Bucureşti, Ştirbei Vodă nr. 1-3) Muzeului Național de Artă al României, ora 19.00.

Cu ocazia celei de-a doua manifestații înscrise în parteneriatul dintre cele două instituții, vizitatorii vor cunoaște un fotograf care fascinează prin tematica și forța de expresie a imaginilor.

Deși activitatea fotografică a lui Bartis Attila a început înaintea carierei sale literare, acesta studiind fotografia, publicului iubitor de cultură îi este mai familiar în ipostaza de scriitor. Fotografiile de portret realizate de Bartis au atras atenția criticilor încă din anii 90 şi cu toate că nevoia artistică de a captura momentul prin fotografie a fost mereu prezentă în viața lui, în ultimele 3 decenii s-a dedicat cu predilecţie scrisului.

Expoziția cuprinde fotografii ce au fost expuse anul trecut în Budapesta, și din lucrări noi, create de artist la cea de-a doua reşedinţă a sa: Indonezia. În lucrările expuse distinsul autor nu prezintă publicului un tărâm îndepărtat, ci se străduiește să arate o perspectivă complet diferită, compoziții și teme fotografice unice.

„Bartis Attila este în același timp scriitor şi fotograf. Deci descrie lumea şi îşi defineşte universul în acelaşi timp prin noţiuni, întâmplări și imagini. Reprezintă cea mai pură viziune a fotografiei, cea clasică. Expoziția de la Muzeul Naţional de Artă al României prezintă câteva lucrări selectate din cele realizate în ultimii ani în Insula Java, în acel mediu în care artistul trăiește și creează (ca și la Budapesta) în mare parte a timpului său, dar nu sunt fotografii documentariste. Majoritatea fotografiilor sunt expuse pentru prima oară, la București, gest simbolic din partea artistului născut în Transilvania.” (Petrányi Zsolt, istoric de artă)

Intrarea se face prin str. Știrbei Vodă nr. 1-3.

Curator: Petrányi Zsolt

Rotonda Auditoriumului, Intrarea Știrbei Vodă nr. 1-3

Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00

Accesul este permis până la ora 17.00.

Bilet de acces: 5 lei (preț întreg)

Accesul este gratis în prima miercuri a fiecărei luni.

foto Lucian Muntean

PS un interviu cu Attila Bartis făcut de Raul Ștef/PressOne https://pressone.ro/sectiuni/scriitorul-attila-bartis-fotografia-este-frica-de-a-pierde-lumea/