Elite Art Gallery te invită Luni, 23 septembrie, ora 18.30, la deschiderea oficială a expoziției 11% Eterogen, rezultatul unui proiect ce a constat în realizarea a patru serii fotografice bazate pe documentarea vizuală și antropologică a 4 comunități minoritare din România.

Un proiect realizat de Elite Art Club UNESCO și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

11% Eterogen – Cercetare fotografică și antropologică a minorităților din România
 
În perioada 23-28 Septembrie 2019, Elite Art Gallery te invită să vezi o expoziție de fotografie ce reflectă rezultatele proiectului 11% Eterogen. Expoziția reunește 40 de fotografii semnate de  Ioana Moldovan și Sorin Vidis.  Deschiderea oficială a expoziției se va ține Luni, 23 Septembrie, ora 18.30.
 
Proiectul 11% Eterogen reprezintă o călătorie fascinantă spre istoria și tradițiile comunităților minoritare din România și a constat în realizarea a patru serii fotografice bazate pe documentarea vizuală și antropologică a 4 etnii. Prima rezidență artistică a fost găzduită în perioada 13-17 mai de comunitatea ucrainenilor din Fântâna Mare, Jud. Tulcea. Călătoria a continuat în Mahmudia, în sânul comunității rușilor lipoveni (26-30 mai), apoi în comunitatea turcilor din Fântâna Mare, Jud. Constanța (10-14 iunie), pentru ca în final, echipa de lucru să ajungă în vizită la comunitatea grecilor din Izvoarele (20-25 iunie). Timpul petrecut în fiecare comunitate a fost fructificat prin materiale prețioase sub formă de articole, interviuri audio și video, precum și fotografii ce îmbină armonios scopul documentar și vizualul de o remarcabilă calitate artistică. Două echipe formate din fotografi (Ioana Moldovan, Sorin Vidiș) și antropologi (Alexandra Voivozeanu, Alexandru Iorga) au acceptat provocarea de a porni la drum spre a dărui publicului o imagine veridică a realității confruntate de comunitățile minoritare din România.
 
Comunitățile minoritare s-au luptat de-a lungul timpului cu discriminarea la nivel politic,
economic sau social, motiv pentru care politicile europene încearcă prin intermediul a diverse programe să abordeze și să acomodeze diversitatea, implicit să promoveze drepturile minorităților de pe teritoriul Europei. În acest sens, 11% Eterogen reprezintă un proiect artistic de fotografie menit să surprindă viața, atmosfera și dinamica a patru minorități etnice puțin cunoscute din zone rurale de pe teritoriul României. Expunerea seriilor fotografice către un public larg, a articolelor și a interviurilor rezultate în urma perioadei petrecute pe teren, facilitează promovarea fotografiei ca mediu artistic și ca instrument de cercetare și atrage atenția asupra unui subiect foarte puțin prezent în sfera publică, stimulând astfel dialogul cultural și social inter-etnic.
 
Un proiect realizat de Elite Art Club UNESCO și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
 
Parteneri: Federația Europeana a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, Biblioteca Naționala a României, Institutul Cultural Roman, Asociația SNK, Asociația comunitatea rușilor lipoveni din Romania, Muzeul Brăilei Carol I
 
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.