“Rural Guerilla” denumește metaforic lupta dintre urbanizarea ca proiect sau obsesie administrativă și reziliența ruralului instinctual, caracteristică intrinsecă a unui societăți cu un profund substrat agrar.
În plus, trebuie să ținem cont și de fenomenul „alienării” sau al „depeizării”, conform teoriei critice a societății, adică înstrăinarea individului față de colectivitatea sa și față de lume, caracteristică a comunităților moderne ale consumului de masă. O astfel de perspectivă ne relevă orașul ca un Babel postmodern, suprasaturat și consumerist, în care elementul uman furnică dezorientat, asaltat de schimbări și angrenat în partizanate inegale.
Transferul de informații și obiceiuri între sat și oraș a devenit mai intens ca oricând, ba mai mult, absorbind populația dezrădăcinată, orașul se ruralizează în spirit și deprinderi, în vreme ce satul este obligat, la rândul său, să preia elemente din urban, pe care le reinterpretează și adaptează. Ca urmare a unor astfel de procese complexe, însăși dihotomia sat-oraș își pierde încet relevanța, mai ales acum când întreaga lume în care trăim pare a fi devenit un sat global, iar epoca noastră stă sub imperativul instantaneității.

Asociația Brukenthal von Studio continuă proiectul “Rural Guerilla”, din anul 2018, prin explorarea pitorescului colaj rural/urban al Transilvaniei contemporane, unde pare că evul mediu coexistă curios cu epoca tehnologiei. Membrii grupului și invitații lor surprind cu atenția și finețea caracteristică artistului vizual spectacolul cotidian și schimbările lumii.

Artiști: Adrian Luca, Ilie Mitrea, Diana Morar-Oancea, Ioan Muntean, Andrei Popa, Cătălin Precup, Robert Simon, Albert Sofian, Alexandra Stoica, Robert Strebeli, Florin Viorel
Locul de desfășurare: Centrul de Informare Turistică, Primăria Municipiului Sibiu
Durata: 10 septembrie – 22 septembrie 2019
Vernisaj: marți, 10 septembrie, ora 18:00
Organizator: Asociația Brukenthal von Studio
Finanțator: Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu
Partener: Muzeul Național Brukenthal