Călin HENTEA

Acum, că s-a mai domolit (dar nu s-a sfârșit) încrâncenarea electorală, iar patimile politice s-au cantonat, și ele, în matca obișnuită, cu alte cuvinte trăim un moment de relativ respiro, cred că se pot  privi cu un zâmbet detașat pe buze o serie de pamflete grafice meșterite chiar atunci, în timpurile atât de agitate de dinainte și de după 26 mai 2019. Unele chiar mai vechi. Fiecare dintre aceste colaje mărturisește o anumită stare de spirit, o răbufnire, o exasperare, toate perfect subiective, legate de un gest, o declarație, o imagine, o atitudine, o întâmplare sau o știre politică, care mi-au stimulat imaginația și enervarea la momentul respectiv.  

Nu mă consider nici pe departe un artist plastic. Sunt doar un îndrăgostit de imagini, de poveștile spuse prin imagini și nu doar de cele așternute prin cuvinte. Așa stând lucrurile, deoarece cuvintele rostite sau scrise mi se păreau deja exasperant de multe și de agasante, mi-am descărcat gândurile, furiile, neputințele, speranțele legate de ceea ce se petrecea în spațiul public electoral mioritic prin aceste colaje cu fețe politice îmbrăcate în imaginate linii și culori. Am pus în aceste pamflete tot umorul, satira, inspirația și chiar năduful politic de care am fost în stare.

În realizarea acestor colaje am folosit doar foarfeca, cutter-ul și lipiciul stick, ignorând cu desăvârșire photoshop-ul. Am decupat fețele mioriticilor noștri politicieni din materialele electorale tipărite chiar de aceștia, atâtea câte am putut aduna de pe stradă, de pe parbrizele mașinilor sau din propria cutie poștală. Am mai folosit și șablonul de plastic al frontierelor României, pe care-l am de multă vreme, pentru a sugera întinderea națională a poveștii în cauză. 

La fel ca romanul satiric ilustrat „Ion și Gheorghe în răspăr cu lumea”, rămas încă în așteptarea unui editor, aceste pamflete vizuale, mai incomode sau mai stângace, sper să fie descifrate cu umorul și subțirimea ce nu le lipsește nici lui nea Mitică, nici lui nea Dorel sau coana Safta, considerându-i pe toți privitori-comentatori de soi ales. Nu am propus spre editare aceste pamflete grafice abia acum, când principalele personaje politice țăiate cu foarfeca și înțepate cu pensula sunt fie la binemeritatul zdup sau pe inevitabilul topogan. În fond, aceste colaje nu sunt decât o palidă, dar sinceră galerie de portrete comice și acide ale locatarilor menajeriei politice mioritice ce ne-au mâncat nervii în ultimii ani, cu deosebire în Anul Centenar și la momentul electoral ce i-a urmat.