Galeria Casa Matei găzduiește marți, 21 mai 2019, cu începere de la ora 19, vernisajul expozițiilor semnate de Chițimuș Costel, anul III, pictură – 361.068 ha și Hîngan Andrei, anul II, foto-video – Im-Previzibil, proiecte aflate în competiția “EXPO MARATON 2019”, ediția a IX-a, manifestare realizată anul acesta cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, a Steelcase, Coramet și Rembrandt Graphic Center.

Proiectul lui Chițimuș Costel – 361.068 ha abordează o temă socială, și anume aceea a tăierilor ilegale de copaci din pădurile României. În ultimii 30 de ani ritmul degradării pădurilor a crescut amețitor, suprafața totală afectată ajungând la 361.068 de hectare.

Ceea ce-și dorește tânărul pictor să suprindă este ce rămâne în urmă: mari suprafețe pustiite, posibile alunecări de teren, cioturi, crengi și frunze putrezite, un dezastru ecologic pe care îl vedem și îl simțim. Intenția este aceea de a crește nivelul de conștientizare al privitorului, de a-l face martor direct al unei realități cunoscute, interpretate însă într-o manieră subiectivă și trecută prin filtrul unei viziuni picturale.

Im-Previzibil, proiectul semnat Andrei Hîngan, este o instalație interactivă în care spectatorul dă viață unei lumi noi, suprareale. Mișcările sale sunt înregistrate de un senzor, pentru a fi mai apoi transpuse în sunete și imagini vizuale ce sunt proiectate în fața lui. Spectatorul este invitat într-o lume unde gesturile lui repopulează un spațiu industrial abandonat. Este genul de experiență menită să-l scoată pe privitor din rutina cotidiană. Spectatorul va putea vedea în timp real cum gesturile sale prind viață pe pânza digitală, transformându-se dintr-un simplu privitor în artist.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Steelcase, Coramet, Let’s Coffee, Rembrandt Graphic Centre și Via Viticola Sarica Niculițel

Partener principal: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj

Parteneri media: Radio Cluj, Făclia, Modernism.ro, Infotrafic Cluj-Napoca