Vernisaj: 23.05.2019, ora 18:00

Expoziție: 24.05. – 13.07.2019

Avem plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției Laurențiu Ruță: Fluidity of Bodies (Fluiditatea Corpurilor), în data de 23 mai, începând cu ora 18:00. 

Capacitatea fotogramei de a înregistra în timp real și, adesea, fără intervenție auctorială fenomene fizice este exploatată în profunzime de Laurențiu Ruță în întreaga sa carieră, începând cu anii de studiu la Școala de Arte de la Timișoara, trecând prin perioada creativă intensă din anii 1980 și, revenind, din 2015 până astăzi. 

Expoziția de la Galeria Quadro 21 își propune o amplă prezentare a experimentului fotografic în creația artistului, îmbinând o abordare istorică a creației sale cu una experimentală, în acord cu atitudinea artistului, oferind expoziției o deschidere performativă și participativă.

Preocuparea pentru fotogramă datează din 1972 – 1974, perioadă în care artistul a fost elev al Școlii de Arte Plastice din Timișoara. Aici, profesorii Constantin Flondor, Ștefan Bertalan și Doru Tulcan, membri ai grupării avangardiste SIGMA, îi deschid apetitul pentru studiul formei și al proceselor. Această atitudine care pune studiul înaintea exprimării artistice, înrădăcinată în viziunea Bauhaus, a devenit un program tacit și extrem de consecvent pentru Laurențiu Ruță.

Primele fotograme care figurează în expoziție sunt realizate de artist în vremea în care studia designul la Cluj: în acea perioadă, a intrat în zona de efervescență creativă a Atelierului 35, spațiu dedicat tinerilor artiști și condus de artista Ana Lupaș. Preocupată de promovarea acționismului în România, Ana Lupaș a rezonat cu potențialul de acțiune a fotogramelor lui Ruță, invitându-l să participe la Colocviul de Critică și Artă Tânără de la Sibiu din 1986 (organizat împreună cu Liviana Dan). 

Aici artistul a realizat o amplă Performanță, căptușind cu hârtie fotosensibilă pereții încăperii în pivnița Muzeului de Istorie a Farmaciei și transpunând experimentele sale la scara spațiului: el a acționat cu jet de apă, blitz și lanterne asupra pereților. Participanții la eveniment priveau în semiîntuneric ceea ce se petrecea, o acțiune destul de gravă, dar al cărei sens rămânea misterios. Imaginea apărea doar la sfârșit, după aplicarea soluției revelatoare pe pereți. Astfel, atât publicul, cât și artistul asistau la o naștere mistică a imaginii. 

Pentru aproape trei decenii, până în 2015, artistul va renunța complet la experimentul fotografic. În noiembrie 2015, el reîncepe ceea ce putem numi un performance de atelier de lungă durată: o serie amplă de micro-experimente care se focalizează asupra studiului fluidității corpurilor. Putem vedea fotogramele ca pe o „lecție de anatomie”, bisturiul fiind blitzul, în acest caz. Lecția lui Ruță este diametral opusă celei a faimosului Dr. Tulp. Prin înlăturarea pielii de pe corp, Dr. Tulp releva ordinea mecanică a corpului, oferind astfel liniște intelectului dornic să se imagineze într-un univers seren supus rațiunii. Corpurile fluide ale lui Ruță ne sugerează un alt tip de înțelegere a lumii; demersul său ne relevă o ordine a mișcării, a fluxului permanent. Aceasta poate fi asemuită cu ordinea oceanului, care invită la participare în mișcare. 

În spiritul fluxului creativ al artistului, expoziția devine parte a acestui performance care este adus din atelier în spațiul galeriei, în fața publicului, fără a avea o finalitate proiectată. – Sebestyén Székely, curator