Vernisaj 24 aprilie 2019

Teatrul Național I. L. Caragiale
Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, 010051 București

În cadrul Sezonului România-Franța 2019, artistul francez de origine română, Dimitri CUSA,  stabilit de peste patru decenii în Franța, se reîntoarce în România  pentru a prezenta publicului din țara sa o selecție reprezentativă de sculpturi și desene, realizate în atelierul său din Evry Ville Nouvelle de lângă Paris.

În expoziția care se va deschide începând cu 18 aprilie 2019 în Rotonda din Foaierul Sălii Mici a Teatrului Național  ”I.L.Caragiale” și al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 24 aprilie 2019, de la ora 18, publicul românesc va putea admira lucrările artistului româno-francez, care rămân expuse până în data de 18 iunie 2019.La vernisaj, ne va introduce în universul artistic al lui Dimitri Cusa criticul de artă Virgil Mocanu, cel care l-a remarcat pe artist încă de la începuturile sale din România, prefațând și catalogul care va fi lansat cu acest prilej. ”L-am remarcat încă  de la debut datorită forței și originalității sale. Atunci, ca și acum, se afirma străin de ostentația neofitului revoltat împotriva tuturor și fără a fi tributar unui nume de succes. (…). Sculptura lui Cusa transferă abstracția ideilor și a conceptelor în soluția unui figurativ epurat, utilizând modulul uman abstras unei realități pe care o resimțim prea adesea ca fiind tautologică și redundantă. Voința și capacitatea de sublimare îl vor conduce spre un personaj propriu, esență ideală aflată la încrucișarea marilor tensiuni. (…).De aceea artistul a preferat să se dezvolte sub cupola culturală care acoperă și arhaicul civilizațiilor fondatoare din care s-a cristalizat ființa…”.

Expoziția, realizată în parteneriat cu Teatrul Național ”I.L.Caragiale”, este organizată în cadrul Sezonului Franța-România/România Franța, sub auspiciile Guvernului României și a Ambasadei Franței în România, prin Institutul Francez și  Institutul Cultural Român.

Accesul în expoziție se face pe la intrarea dinspre Bd. Carol.