Vernisaj Oana Maria Pop – solo show la IAGA Contemporary Art Gallery din Cluj Napoca, în data de 11 Aprilie 2019, ora 18:00

Dismayland prezintă rezultatele unei investigații de aproape un deceniu, legate de o generație care s-a maturizat în cadrul unei “sărăcii modernizate”, vrajită de lucruri distante dar strălucitoare și, în același timp, fără perspectiva unei schimbări reale a condiției. Subiectele acestor lucrări reprezentative se bazează pe personaje non-istorice și momente din ultimii 29 de ani, fiecare dintre acestea continuând să rezoneze cu eșecuri incomode în actualul context socio-politic.

Această cercetare provine dintr-un interes personal cu privire la relația dintre spațiu și condiția umană din România contemporană. Ea vizează atât examinarea, cât și expunerea unei experiențe care aparține unei generații care a fost receptorul promisiunilor cu privire la îmbunătățirea prezentului față de trecutul recent, pentru a ajunge la un nivel de viata asemenea “Lumii din Vest”. Pe lângă proiecțiile delirante ale unui viitor mai bun, care încă nu s-a concretizat, imaginile din lumea atrăgătoare ale Columbia Pictures și Disney au avut un efect similar, și anume acela de a spori viziunea lumii dincolo de granițele Estului (deși doar ca o viziune extrem de limitată a acesteia). Titlul expoziției se referă în mod specific la realitatea actuală, care încă se află atât sub standardele stabilite în ’89, cât și sub cele stabilite de “Lumea Vestică”.

Elementele acestei realități se evidențiază în cadrul expoziție, atât prin ​​formă, cât și prin conținut: reprezentări ale unor figuri non-istorice neglijate puse în contrast cu împrejurimile lor concrete, un material de construcție care a fost deosebit de atrăgător pentru săracii lumii și asociat cu politica de stânga; și imaginile spațiilor fizice și hărților concepute pentru a da un sentiment de integritate și adevăr, așa cum scrie Apoorva Tadepalli în Cartografia Colonială: “Hărțile sunt mai degrabă niște creaturiproductive, decât pur informative; ele încep dialoguri și creează identități”.

Expoziție: Dismayland – Oana Maria Pop – solo show 🔜11.04.2019 – 18:00
© IAGA Contemporary Art 
Cluj-Napoca, Str. Closca, nr.9-11
www.iagacontemporaryart.com