Signal X [End of Transmission] reprezintă o proiecție vizuală – materializată într-un eveniment de tip open studio – a unui scenariu existențial posibil, vehiculat tot mai frecvent în lumina evenimentelor sociale și politice a ultimului secol: dispariția speciei umane. Conform studiilor antropologice, biologice și cosmice elaborate pe parcursul timpului, aceasta ar putea surveni din diverse cauze: autodistrugere prin decadență și războaie, corpuri cerești necunoscute lovind fatal Pământul, boli incurabile care ar decima întreaga specie, ș.a. Expoziția imaginează situația apocaliptică în care, în fața sfârșitului iminent, specia umană ar trimite în spațiu – un mesaj codat sub forma unui semnal – care, decriptat, ar dezvălui fragmente vizuale și sonore ce ar sintetiza esența umană și specificitatea ei. Ar putea fi un ultim gest de păstrare a memoriei. 

Signal X [End of Transmission] materializează vizual și sonor cum ar arăta acest semnal decriptat, cum ar putea fi „citită” și sintetizată esența umană, cum s-ar interpreta bruiat, de departe, ceea ce omul consideră a fi important despre el și despre cum a arătat lumea și existența lui. Atelierul devine un spațiu expozițional neobișnuit, căruia i se conferă un aspect străin, aproape nepământesc – din punct de vedere estetic asemeni unei nave spațiale – în care elementele ce evocă existența umană sunt descifrate și reconfigurate fragmentar.

 Signal X [End of Transmission] se propune ca un experiment vizual și conceptual, provocând limitele spațiului expozițional, a granițelor dintre formal și neconvențional și oferă o alternativă de receptare stereotipurilor aplicate a ceea ce o expoziție ar trebui să presupună și a regulilor la care aceasta se subordonează.

Artiști: Ada Muntean, Mathias Bar, Alina Staicu, Nicoleta Tarcea

Ambient sonor: Răzvan Apostol (SCUZE)