Expoziția tinerei artiste Sarah Muscalu, The Paradox of The White Work | Paradoxul muncii albe se deschide marți, 2 aprilie 2019, ora 18.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR) din Aleea Alexandru, nr. 38. Curatoriată de Cătălin Gheorghe, expoziția va fi deschisă pentru public până pe data de 15 aprilie 2019.
Tablourile realizate de Sarah Muscalu au ca argument tendința, în cadrul celor ce urmează studii în artă, să fie strict asociați cu lucrătorii „albi”, din „industriile creative”, iar această identitate le asigură o formă de auto-întreținere economică, prin exercitarea unei „munci albe”, superioare „muncii albastre”, a muncitorilor „obișnuiți”, „comuni”, a căror muncă, potrivit artistei, „în majoritate, a ajuns să fie asociată cu«munca la negru»”. Personajele – muncitori surprinși cum trasează fundația unui șantier –, poartă căști albe, de inginer, și „desenează structuri, transmută grilaje metalice, pregătesc vopsirea unor ziduri”. În mod aparent, inginerii-muncitori lucrează pe un șantier, însă, dacă reușim să ne transpunem în lumea lor, am putea realiza că „sunt angajați de facto în realizarea unei post-constructiviste picturi abstracte”: Sarah simulează o populație de „mici figurine oleo-politice”, aflate în „teatrul de operațiuni” al pânzei. Artista s-a inspirat din situații concrete: în proximitatea ferestrei atelierului ei, acum dărâmat, se extinde un șantier cu apartamente de lux, în zona industrială a orașului Iași.
Sarah Muscalu (n. 1994) urmează un program de studii doctorale în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. În perioada 2016-2018 a urmat în paralel un program de studii masterale în Pictură și un program în Teorii și practici în artele vizuale. Primul ei solo-show a fost „Wakeful Dreams” (Galeria apARTe, Iași, 2016), iar în 2018 a realizat expoziția „Under Construction” (Galeria Victoria, Iași). De asemenea, Sarah Muscalu a curatoriat expozițiile „Origamic” (Galeria apARTe, Iași, 2015) și „Reprocesând memoria” (Galeria Victoria, Iași, 2018).
Cătălin Gheorghe este teoretician, curator și editor, coordonând programul de cercetare și producție artistică „Vector – studio de practici și dezbateri artistice” și predând și o serie de cursuri de teoria artei și cercetare artistică laUniversitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
Recent Comments