Până la sfârșitul anului muzeul Kunst Haus din Viena propune iubitorului de artă fotografică trei expoziții retrospective extrem de interesante: Saul Leiter (31 ianuarie – 26 mai 2013), Linda McCartney (6 iunie – 6 octombrie 2013) și Michel Comte (17 octombrie 2013 – 16 februarie 2014).

 

Saul Leiter

Prin expozitia dedicata lui Saul Leiter, Kunst Haus Wien aduce un omagiu fotografului și pictorului în vârstă de 89 de ani. Meritul acestuia ca pionier al fotografiei color a fost recunoscut la adevărata valoare abia cu ceva ani în urmă, deși Leiter folosea culoarea în fotografiile sale încă din 1946, așadar cu mult înaintea membrilor „New Color Photogrphy”. Expoziția de la Viena prezintă o paletă extrem de largă din opera lui Saul Leiter: de la fotografii alb-negru și color din perioada de început a carierei sale, la fotografii de modă, fotografii nud și până la picturile sale. O secțiune specială a expoziției este dedicată celor mai recente fotografii ale artistului, pe care acesta continuă să le facă pe străzile din East Village din New York.

Opera lui Saul Leiter reunește fotografii de stradă, portrete, natură moartă, fotografii de modă și de arhitectură. Artistul își regăsește motivele preferate, precum vitrine, trecători, mașini, panouri și mai tot timpul câte o umbrelă, în directa apropiere a apartamentului său din New York, unde locuiește de aproape 60 de ani. Expoziția de la Viena este realizată în colaborare cu Haus der Photographie / Deichtorhallen Hamburg.

 

Linda McCartney

Din 6 iunie până pe 6 octombrie Kunst Haus Wien prezintă prima retrospectivă cuprinzătoare dedicată Lindei McCartney, una dintre cele mai interesante artiste fotografe ale secolului al 20-lea. Expoziția reunește portrete iconice ale Rock-and-Roll-ului anilor ’60, dar și fotografii în care se oglindesc viața de familie și natura.

Portretele realizate de Linda McCartney, precum cele ale lui Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Aretha Franklin, Bob Dylan, The Who sau Simon &Garfunkel au marcat de-a lungultimpuluiimagineanoastrăasupaperioadei „Swinging Sixties“. În 1968 unportret de-al lui Eric Clapton realizat de Linda McCartney a fostpublicatpecopertarevistei „Rolling Stone“, artistadevinendastfel prima femeie, care s-a bucurat de aceastăonoare.

 

Michel Comte

În cei peste 30 de ani de carieră Michel Comte a fotografiat în egală măsură vedete de film, topmodele, legende ale jazz-ului și artei, dar și oameni aflați în zone de criză precum Afganistan sau Bosnia. Fotografiile artistului elvețian se vând la prețuri exorbitante, astfel spre exemplu în 2008 o fotografie nud alb-negru a Carlei Bruni a fost vândută de cătrecasa de licitatiiChristie’scu 91.000 dolariamericani.

Expoziția de la Viena (17 octombrie 2013 – 16 februarie 2014)prezintă o vastăretrospectivă a lucrărilorlui Comte, structuratăpegrupetematice: prima parteestededictărenumitelorportrete, folografiilor de modășipublicitare, precumșinudurilor, pecare Comte le-a realizatdin 1979 încoace. Partea a douaoferă o imagineasupraactivitățiidinspatelefotografiilor, prezentândmaking-of-uluneicampaniipublicitare, precumși materiale necunoscutepânăacumdinarhivalui Comte. A treiaparteestededicatăangajamentuluilui Comte pentruinstituții caritative.

COMPRESS