Asociația Culturală ARTAR vă invită în perioada 5 – 17 aprilie 2019 la Biblioteca Națională a României, Sala Pergament, să vizitați expoziție Décollage a artistului vizual Nicola DʿArco.
curator: Roxana Bărbulescu

Organizator: Asociația Culturală ARTAR
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 6 aprilie la ora 14.

”Nicola DʿArco a ales să se exprime plastic prin crearea unor imagini construite într-o tehnică prea puțin uzitată în România, opusă colajului, cea a décollage-ului. Aceasta constă în suprapunerea, prin lipire, a unor afișe și desprinderea spontană a unor fâșii din cel de deasupra, lăsând să se vadă fragmente din imaginea de dedesubt, suprafața astfel compusă fiind fixată pe pânză. Opera lui Mimmo Rotella (1918 – 2006), creatorul acestei tehnici și apartenent la gruparea Noului Realism din Europa, a constituit un reper important pentru artist, apropierea de stilistica acestuia fiind evidentă. Nicola își îndreaptă atenția în special către afișele retro prin explorarea relației dintre artă și publicitate. Prin acest joc al sfâșierilor, compozițiile lui preiau energia gestului și o dezvăluie vizual printr-o mozaicare ce-și centrează interesul pe figuri celebre ale actorilor de cinema.”

Roxana Bărbulescu, critic de artă

NICOLA D’ARCO

14 mai 1975, Nola, Italia

Absolvent în anul 1994 al Institutului de Artă din Avellino, secția Grafică Publicitară

“Din anul 2000 am început primele lucrări pe pânză folosind tehnica mixtă a colajului peste care am intervenit cu pictură în ulei. În 2003 am început să experimentez tehnica décollajului fiind atras de curentul Noului Realism din anii ʿ60 fondat de câțiva artiști francezi și italieni, printre care și Mimmo Rotella, de la care am învățat sensul limbajului espresiv. M-a atras această tehnică de rupere a afișului ca semn de protest în societate, iar acest mod de a explora afișul, de distrugere a lui vine din interiorul personalității mele.

În perioada 2003 – 2005 am participat la mai multe expoziții personale și colective unde am expus lucrări în care am explorat teme ale cinematografiei sau publicității.

În prezent locuiesc în București unde am continuat această incursiune în arta décollage-ului, folosind postere retro sau actuale, căutând mereu să captez în lucrările mele energia vibrantă pe care o regăsim în imagini memorate în amintirile noastre sau în imagini ale prezentului.”

Expoziții personale:

2019, Décollage, Sala Pergament, Biblioteca Națională a României, București

2019, Ready Made, Galleria d’arte Marchetti, Roma

2005, Antologia Ready Made, Istituto D’Arte di Avellino

2005, Cinemagia, Damiani’s Resort Pozzuoli, Napoli

2004, Ready Made – Star, Alfart – Nola, Napoli

2003, Ready Made 2, Biblioteca Comunale di Lauro, Avellino

2003, Ready Made, Damiani’s Resort Pozzuoli Napoli

2000, Ready Made, Art Gallery Serio, Napoli

Expoziții colective:

2019, Trialog, Galeria Elite Prof Art, Cotroceni, București

2017, Dioaloguri cromatice, Galeria Elite Prof Art, Crowne Plaza, București

2004, Sine Deo, Villa Comunale di Nola, Napoli

1998, All communication, Villa Comunale di Margellina, Napoli