Whisky, tartan și argint celtic

Text și fotografii de Călin HENTEA

Poate că și pentru personajele din filmele „I, Daniel Blake” (Ken Loach, 2016) sau „Trainspotting” (Danny Boyle, 1996, 2017) prețurile și tarifele din Edinburgh, capitala istorică (și turistică) a Scoției, sunt foarte mari. Darămite pentru un bucureștean, care ar considera drept exorbitant prețul de 1,7 Lire al unei călătorii cu autobuzul sau de 5 Lire pentru o halbă de bere locală (Innis & Gunn). Și totuși, în Edinburgh autobuzele circulă frecvente, punctual, sunt curate, confortabile și nu foarte aglomerate, iar berea curge permanent în pub-urile deschise până târziu în noapte, chiar dacă, sau tocmai pentru că afară este poaie și frig.

Edinburgh-ul are două axe comerciale principale, dedicate, pare-se, turiștilor și scoțienilor mai înstăriți. Pe Princess street, începând de la aristocraticul hotel Balmoral și până în West End, dar numai pe unul dintre trotuare, sunt aliniate magazinele din marile rețele de tipul Primark, Mark & Spencer, H&M, Jenners, Waverly Mall și se poate practica shopping-ul classic. Pe celălalt trotuar, străjuit de impresionantul Monument Scott, se întinde un parc numai bun de plimbări. Lângă el, chiar din noiembrie începând, se află inevitabilul Târg de Crăciun, care nu e foarte diferit de cele de la noi. Contrastează, mai ales pe înserat, multicolora roată și caruselul pentru cei tineri sau care nu suferă de reflux gastro-esofagian sau vertij. Totul se petrece sub înalta autoritate a emblematicului Castel edimburghez, situat pe dealul de vis a vis, ceea ce-l face vizibil din orice punct al orașului.

Royal Mile sau High Street este cealaltă axă comercială a vechiului oraș, care, fără îndoială, este preferată de turiștii în căutare de achiziții specifice locului. Începând mai din vale, din dreptul Palatului Holyroodhouse (reședința scoțiană oficială a Reginei Marii Britanii) și până în culmea dealului, la multisecularul Castel asediat, distrus și refăcut de atâtea ori, se înșiră zeci și zeci de magazine de whisky, tartan și argint celtic. Pentru toate gusturile (mai kitsch sau mai rafinate) și buzunarele (mici, medii sau uriașe). Intercalate printre shop-uri ecossaise sunt de notat și omniprezentele pub-uri, unde nu lipsește nici britanicul „Fish & Chips”, dar nici scoțianul „Higgis” – un fel de drob cald, îmbrăcat în sos picant cu whisky și flancat de cartofi piure. Cu alte cuvinte, nici un turist nu poate scăpa din inconturnabila plimbare pe această arteră istorică fără să-și cumpere o beretă, un fular, o eșarfă, poate un pullover, (kilt-uri își cumpără doar localnicii înstăriți), o sticlă de single malț (varietatea și prețurile sunt uimitoare), un inel sau o broșă, de argint sau de inox, cu motive celtice … Nu întâmplător, chiar înainte de esplanada din fața Castelului, sunt amplasate Muzeul Scotch Whisky Experience și Magazinul Tartan, imposibil de ignorat.

Așadar la Edinburgh, spre deosebire de alte capital europene, se pot face cumpărături pe care toată lumea din București sau altundeva, le va recunoaște negreșit proveniența „Made in Scotland”.

1 Hotel Balmoral si Monumentul Scott de pe Princess street

2 Trotuarul fara magazine de pe Princess street

3 Castelul vazut de pe trotuarul cu magazine de pe Princess Street

4 Targ de Craciun la ei, ca si la noi

5 Targul de Craciun de pe Princess street

6 Taraba in targul de craciun de pe Princess street

7 Fantana de langa casa lui John Knox pe Royal Mile

8 Greu de ales daca nu esti un cunoscator

9 Accesorii scotiene pentru whisky si bere

10 Vanzatorii de scotch sunt si amabili consultanti de specialitate

11 Whisky pentru toate buzunarele… pline

12 Costume scotiene scumpe si de o calitate pe masura

13 Aproape nici un produs cu specific scotian nu este Made in China, ci doar Made in Scotland

14 Manechine pentru atragerea clientilor

15 Probabil doar pentru aristocratia scotiana

16 Magazin de eleganta scotiana pe Victoria street, chiar langa Castel

17 Souvenire scotiene

18 Argint celtic design

19 Magazin din reteaua Celtic Design

20 Bijuterii scotiene

21 Magazinul-expozitie Harry Potter

22 Mandria de a descoperi urma unui cineast roman la Edinburgh

23 Magazin Tartan chiar la intrarea pe esplanada Castelului

24 Muzeul Scotch Whiscky Experience

25 Tartan, Kitsch, Comert

26 Tipic scotiene, dar cu preturi exclusive