„CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI  

Expoziție itinerantă la Former Covent of Dominicans, via Santo Spirito (Fosta Abație Dominicană)

2 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019 

Ultima oprire a expoziției itinerante „CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI va avea loc în Italia, în localitatea Tricase, la Former Covent of Dominicans, via Santo Spirito, în fosta Abație Dominicană, din 2 decembrie 2018, până pe 31 ianuarie 2019.

Expoziția, concepută de Muzeul Național al Țăranului Român, organizată în parteneriat cu O.R.S. Osservatorio Ricerca Sociale. Centro studi, politiche e ricerche sociali și găzduită de asociația Liquilab din Tricase, propune o incursiune în imaginarul unei culturi care a modelat simbolic harta culturală a Balcanilor. Pe parcursul unui an, expoziția a fost vizitată de peste 6000 de vizitatori din cele trei țări (România, Bulgaria, Macedonia), fiind una dintre activitățile principale ale proiectului european CU TENDA” („călătorind cu cortul”) – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of southeastern Europe], co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene (2015-2019).

Echipa proiectului, alături de primarul localității Tricase, Carlo Chiurin, și de consilierul cultural din Tricase, Nicola Peluso, dar și de profesorii universitari Eugenio Imbriani și Monica Genesin, vor prezenta publicului proiectul în cadrul unei conferințe de presă în data de 30 noiembrie 2018, la ora 11.00, la Sala della Grottesca (Rettorato, University of Salento, Piazza Tancredi, Lecce IT). Concepută sub forma unui eseu vizual, expoziția „CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI reconstruiește simbolic și fragmentar, prin mărturii, autoreprezentări, texte și elemente de patrimoniu material și imaterial, imaginarul lumii aromânești ca parte a imaginarului culturilor balcanice aflate în continuă mișcare.

Vernisajul, care va avea loc la Former Covent of Dominicans, via Santo Spirito (Fosta Abație Dominicană), duminică, 2 decembrie, începând cu ora 18.30, include și un concert de improvizație cu sunete din Balcani susținut de susținut de grupul de muzică experimentală multumult, care reciclează fonduri sonore din Balcani.

Evenimentul de deschidere a expoziției va fi precedat de o vizionare a unui documentar de etnografie vizuală – A via du Mitu -, pe care partenerul italian l-a realizat în urma documentării comunității Mito. Proiecția va avea loc la ora 17.30, în Sala Tronului a Primărei (sala del Trono di Palazzo dei Principi Gallone) și va fi urmată de un concert al artistei locale Anna Cinzia Vilani și de un concert itinerant pe străzile orașului către galerie.

Publicul din localitatea Tricase este invitat să descopere până pe 31 ianuarie 2019 povești cu aromâni, imagini și sunete în cadrul expoziției CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI.

Curator / coordonator: Lila Passima, Asistent curator: Cosmin Manolache

Perioada de derulare: 2 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019

Program de vizitare: zilnic, în programul 10-12 și 17-20

Expoziția itinerantă „CU TENDA”– POVEȘTI CU AROMÂNI este unul dintre produsele culturale de referință ale proiectului european „CU TENDA” („călătorind cu cortul) – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of southeastern Europe], co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene (2015-2019), derulat de Muzeul Național al Țăranului Român în parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia și Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație [comunicare] reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi ținută la răspundere pentru orice utilizare care poate fi făcută a informațiilor conținute.