În 2018 DeltaCraft explorează limitele designului și ale resurselor materiale din Delta Dunării prin patru concepte inovative de design.

Pamântul, paiele, stuful și lutul au construit Delta Pendant Lamp, un concept ecologic de lampă din chirpici. Având ca inspirație casele acoperite cu pământ în Deltă, designerul Georgiana Ghiț a propus un concept inovativ de lampă, care explorează limitările acestui material. Rezultatul este unul promițător, cu aplicabilitate pentru următoarele etape ale proiectului, respectiv realizarea unei serii de lămpi ecologice, din chirpici.

Meșterii care au lucrat la Delta Pendant Lamp sunt Toma Florian din Agighiol (structura metalică) și Melania Burduja, din satul Letea (chirpicul).

Papura a fost utilizată în două dintre proiectele de anul acesta realizate pentru DeltaCraft:

Weave este proiectul propus și realizat de către Ștefan Păvăluță, Vinklu. Acesta este un paravan despărțitor care surprinde caracterul mobil al accesoriilor gospodărești deltaice și pune în evidență, ca într-o ramă, materialul specific deltaic din interiorul și exteriorul casei: împletitura din papură. Paravanul aduce și un omagiu războiului de țesut papură, încadratura superioară evocând forma acestuia.

Artizanul care a lucrat rogojinile din papură este Florica Arion, din Luncavița.

Domul pentru Letea este un concept al Valentinei Puzdercă, încorporat în trei piese. Ele materializează în formă și funcționalitate necesitatea Deltei de a fi protejată. Totodată, capacul sau domul simbolizează și că zona are frumuseți ascunse, ce așteaptă să fie descoperite. Valentina a experimentat alăturarea pielii și a accesoriilor din piele în împletitura din papură, creând o îmbinare ce evocă putere și durabilitate.

Lucrătura din papură a fost realizată de Florica Arion din Luncavița, iar accesoriile din piele de Toma Florian, din Agighiol.

Stuful și tehnica rusească de bătut stuf pe casele din Deltă  au creat Obiecte blânde de șezut, o familie de obiecte de șezut realizate din stuf, sârmă și cordelină, create de Radu Abraham. Fiecare obiect este realizat prin tehnica invelitului rusește, prin acoperirea pe lungime cu stuf, până la obținerea unor volume masive, care alăturate formează obiecte funcționale în interior și exterior.

Volumele au fost realizate de Radu Abraham și Petre și Costel Crimschi, din Letea.

Cele patru proiecte au fost câștigătoarele concursului Designeri pentru DeltaCraft, derulat in august-septembrie 2018, în urma unei jurizări realizate de Dragoș Motică (Ubikubi), Ana Botezatu (artist), Mihai Gurei (Intro), Maria Neneciu (RomanianDesignWeek) și Loredana Pană (Letea în UNESCO).

Designerii au petrecut câteva zile în Deltă, alături de meșteri și au realizat împreună prototipurile, iar experiența este aici.

Designeri pentru DeltaCraft este un proiect derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și co-finanțat de Administrația Fondului Culturtal Național.