EXPOZIȚIE DE POVEȘTI ȘI FOTOGRAFIE

TATAIA anunță lansarea celei de-a treia expoziții PEOPLE OF ROMANIA. Vernisajul va avea loc pe 22 noiembrie la ora 18:00 La Firul Ierbii în București. Această expoziție are ca focus două proiecte distincte realizate de PEOPLE OF ROMANIA în 2018: Diaspora și Litoral. Fotografiile și interviurile au fost făcute în lunile octombrie și noiembrie în trei dintre marile capitalele europene: Londra, Berlin, Madrid, dar și în România, în luna august, cu ocazia unei incursiuni de documentare în mai multe așezări de la malul Mării Negre. Expoziția va putea fi vizitată până pe 5 decembrie iar vizitatorii se vor putea delecta privind 70 de fotografii și ascultând tot atâtea înregistrări audio.

După PEOPLE OF ROMANIA Valea Hârtibaciului și PEOPLE OF ROMANIA București, am organizat o rezidență de documentare pe litoralul Mării Negre, pe aproximativ 100 de km de coastă, într-o regiune unde sute și sute de ani au conviețuit în pace și armonie mai bine de zece etnii, că un exemplu de bune practici pentru întreaga Europă. Am cutreierat prin peste 15 așezări, deopotrivă stațiuni și sate turistice cât și satele de localnici din imediată apropiere a mării, practic am stat de vorba cu localnici și în general cu români de prin toate regiunile țării. În urmă acestei documentări am strâns peste 100 de interviuri iar 30 dintre acestea le puteți găși în expoziția de La Firul Ierbii. Cei care au cules aceste povești sunt: Andra Aron, Ioana Cîrlig, Vlad Bâscă, Mugur Grosu, Vlad Petri, antropologul Alexandru Iorga și Mihai Sibianu curatorul proiectului.

Cum s-a terminat vara am împachetat iar bagajele și am plecat într-o călătorie care ne-a ajutat să ne definim mai bine atât la nivel personal dar și ca proiect. Am cutreierat timp de o lună câteva dintre marile capitale europene (Londra, Berlin, Madrid) pentru a strânge poveștile românilor plecați spre tărâmul făgăduinței. Ne-am întors cu peste 200 de interviuri și multe povești de spus. Am hotărât să lucrăm împreună cu fotografi români din diaspora, pentru că ei înteleg mai bine povestea emigrantului și pentru a internaliza amprenta de autentic pe care aceștia au adus-o proiectului. Cei care au cules aceste povești pentru PEOPLE OF ROMANIA sunt: Odeta Catană, Natalia Cărată, Viviana Drugă, Oana Popa, Alexandra Jitariuc, Desideria, Adina Ilie, Voichița Judele, Daria Iștoc, Marius Scarlat, Vladimir Potop, Alexandru Iorga și Mihai Sibianu.

Ne-am propus să venim înapoi în țară cu o radiografie a emigrantului român la 100 de ani de la Marea Unire, să întelegem mai bine motivele din spatele exodului și să aflăm cât de schimbați sunt toți acești oameni și dacă poveștile lor sunt tot folclor românesc. Nu am venit cu întrebări fabricate de acasă, pentru noi a fost important că fiecare om să-și spună povestea, într-un mod cât mai personal și mai autentic iar aceast tip de conectare ne-a ajutat să înțelegem mai bine un context.

În expoziție veți putea găși o selecție a 40 de povești și fotografii, iar o selecție extinsă a acestor povești va fi tipărite într-un album de 250 de pagini care va fi distribut gratuit ambasadelor și centrelor culturale din București.

 

Despre PEOPLE OF ROMANIA

PEOPLE OF ROMANIA este un proiect ambițios care își propune o incursiune artistică, subiectivă și sensibilă, asupra poveștilor de viată ale românilor din zilele noastre. Nu căutăm senzaționalul de amorul artei, ci considerăm că fiecare om are o poveste care merită să fie împărtășită și altora. La 100 de ani de la Marea Unire promovarea diversității face parte integrantă din obiectivele proiectului nostru. Ne propunem să cercetăm poveștile tuturor românilor, indiferent de gen, vârstă, etnie, de locul de rezidentă sau de statutul social. Strângem povești exprimate prin fotografie, istorisiri orale, mărturii scrise și videoclipuri scurte. Mai mult decât un proiect cu valoare artistică, PEOPLE OF ROMANIA își propune să dezvăluie în primul rând povestea necunoscutului de lângă noi alături de care ne împărțim viața de zi cu zi. Suntem o comunitate online deschisă atât profesioniștilor cât și tinerilor talentați și pasionați de fotografie, film, scris și explorări antropologice care pornesc în căutarea acelor experiențe și emoții care ne aduc mai aproape unii de alții.  

Despre platforma TATAIA

TATAIA captează și expune mentalul colectiv, documentând istoria actuală. TATAIA îți contaminează imaginația creativă. Este un producător de conținut cultural trans-disciplinar care populează scenă de artă contemporană cu artiști, lucrări și idei pe care le arată în premieră. TATAIA este un conglomerat de viziuni subiective despre cultură romanească, despre oameni și viața din România, să-i zicem “folclor românesc contemporan”. 

Vernisaj: 22 noiembrie 2018, ora 18:00
Durata expoziției: 23 noiembrie – 5 decembrie 2018, între orele 12:00 – 18:00
Locație: La Firul Ierbii, Splaiul Unirii 160 București, România
Facebook event: https://www.facebook.com/events/2236515136423613/

Vă invităm să vizitaţi paginile noastre de Facebook și Instagram:

www.facebook.com/blog.peopleofromania

www.instagram.com/peopleofromania

PEOPLE OF ROMANIA Diaspora este un proiect finațat de Ministerul Culturii și Identității Naționale

PEOPLE OF ROMANIA Litoral (Centenar) este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Parteneri:  La Firul Ierbii, East Europen Cultural Center, EERC, Hispatriados, Diaspora Civică Berlin, Muzeul de Artă Constanța, City Park, Asociația Wild Art, Inomar Cluster, Eclectic Narativ

Parteneri media: Digi 24, Radio Guerrilla, AgerPres, Radio România Cultural, Modernism, Vice, Cațavencii, Sub25, Zeppelin, The Institute, Feeder, IQAds, Smark, Noizz, Igloo, Banchiza Urbană, România Pozitivă, Veioza Arte, Think Outside the Box, Oops Media.

Un proiect al Asociției Noi Facem Bine.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.