Începând cu 15 octombrie 2018, Asociația Docuart lansează un proiect care își propune să readucă în atenția publică o serie dintre personalitățile importante ale vremii trecute. #EroiUitați va cuprinde 50 de materiale video, accesibile online pe platforma www.docuart.ro

Proiectul intenționează să aducă în discuție 50 de personalități care au produs schimbări, au creat inovații și au format exemple, cunoscute în timpul vieții lor, dar al căror nume au rămas într-un con de umbră. Ei sunt oameni de politică, doctori, poeți, artiști sau oameni de știință, care au avut direct sau indirect o contribuție importantă în domeniul lor de activitate, participând astfel la formarea valorilor românești pe plan național și internațional.

“Am concretizat acest proiect din nevoia de a introduce în online-ul în care trăim cu toții o formă de conținut relevant și necesar care să ne învețe mai mult despre oamenii care au făcut lucruri minunate cu mult înainte ca noi să fim aici, cu resurse mai puține ca ale noastre, dar cu voință amplificată. L-am considerat un tip de exemplu puternic care, credem noi, n-ar trebui să lipsească în contextul centenarului. 

Momentan avem 25 de episoade gata să fie publicate, realizate cu ajutorul AFCN, iar o altă serie de 25 de episoade așteaptă să le putem materializa cu sprijinul MCIN, aici lucrurile se mișcă foarte încet”, spune Daniela Apostol, președinte Asociația Docuart.

 

#eroiuitati înseamnă producția a 50 de episoade, emisiuni video, cu o durată de aproximativ 5 minute, fiecare dedicat oamenilor cu care e necesar sa facem cunoștință în anul centenarului. Toate episoadele vor fi disponibile într-o secțiune specială pe platforma culturală docuart.ro și pe canalul de Youtube, iar ele sunt prezentate de actorul Virgil Aioanei.

“Ideea a pornit de la revelații recente, pe care le-am avut atunci când mă documentam pentru diferite proiecte: am descoperit oameni extraordinari de care nu auzisem și m-am gândit că în Anul Centenarului se vorbește mult de valorile recunoscute și, prea puțin, de cele pe nedrept uitate. Am început să scriu primul episod – despre marele cineast Lupu Pick, ieșean ca și mine, unul dintre marii avangardiști ai cinematografului german al anilor ’20 – și, de aici, mi-a fost greu să mă opresc”, spune scenarista Anca Grădinariu.

Asociația Docuart derulează activități educative, culturale, sociale. Este o organizație neguvernamentală, independentă, non-profit și apolitică. Misiunea asociației este de sprijinire, promovare și stimulare a filmului documentar românesc și european, de promovare a culturii populare tradiționale și contemporane în circuitul național și internațional de valori.

Pe lângă platforma culturală docuart.ro, asociația desfășoară proiecte ca București Docuart Fest, Caravana Docuart, Bucharest Art Film Festival, Proiecțiile Docuart etc.

#eroiuitati este o inițiativă Docuart cofinanțată de Administrația fondului Cultural Național.