Salonul de desen – 2018

40 de artisti contemporani

Curator: Dragos Patrascu

Într-o lume a globalizării, în care tendințele separatiste tind a se amplifica, sărbătorirea centenarului unirii provinciilor românești într-un stat unitar național reprezintă afirmarea și sublinierea importanței evenimentului istoric petrecut la 1 Decembrie 1918.

Celebrarea prin artă (ca „loc” privilegiat al libertății de expresie) a acestui moment astral și unic în istoria națiunii române reprezintă un act firesc și legitim. Pornind de la premisa că o expoziție poate fi un act major de cultură, proiectul propus pentru anul acesta este „Salonul de desen – 2018”, dedicat celebrării Centenarului României moderne”. Este un proiect bienal, demarat acum 10 ani, care în 2018 va ajunge la a V-a ediție și care s-a putut materializa cu sprijinul Primăriei municipiului Iași, al Uniunii Artiștilor Plastici Iași și al Universității Naționale de Artă „George Enescu”, Iași. Salonul a „crescut” de la o ediție la alta, devenind o manifestare importantă pe plan național, având ca invitați artiști de notorietate din România, cât și tinere talente din rândul studenților și absolvenților universităților de artă din țară.

Cu toate că, în general, artiștii nu agreează impunerea unei teme, ideea generică a proiectului ține de exprimarea unei stări de spirit, a unui sentiment, de expresia unei relații, a unei legături, a sondării interiorității, de punerea unei întrebări: Ce înseamnă pentru mine România? Cum este privită România centenară, modernă, contemporană de către diverse generații de artiști. Cum o văd cei care de abia au ieșit de pe băncile universităților de artă? Dar cei care au emigrat, care trăiesc și muncesc departe de țară? Cum privesc România artiștii care bat la porțile consacrării? Dar cei cu nume de rezonanță în arta românească contemporană? Este un concept incitant și sensibil, ce nu ține de ilustrativism, ce dorește să fie departe de retorismul emfatic, de naționalismul grosier și de tendințele moralizatoare sau pur critice. Este un demers artistic ce ține în primul rând de experiența de viață, de sensibilitatea și trăirile interioare ale fiecăruia dintre artiști, fiind, în același timp, o celebrare a libertății de expresie castigate cu greu spre sfârșitul acestui istoric centenar.

De ce tocmai un salon de desen? Pentru că desenul, prin marea lui generozitate, prin „ușurința” cu care se poate realiza, prin faptul că este mijlocul de expresie cel mai aproape de idee, reprezintă, fără îndoială, o cale prin care, frust, direct, adevărat, nesofisticat, concis, modern, liber se pot exprima cele mai autentice simțăminte umane, cu minimum de mijloace. Este un limbaj acceptat și înțeles de către oricine, oriunde, sunt idei, sentimente, trăiri care nu au nevoie de „traducere” pentru a fi decriptate. Cu toate că în țara noastră artiști de renume au emancipat ideea de desen ca artă de sine stătătoare încă din deceniul VI al secolului trecut, cu toate că începând cu anii `90 în SUA și Europa Occidentală desenul a devenit o zonă preferată de mulți tineri și nu numai, în România acesta continuă să se situeze într-o zonă de nișă. Nu pentru că tânăra generație ar fi dezinteresată de fenomen, ci pentru că nu există o încurajare instituțională în acest sens. Un asemenea proiect tocmai acest lucru și-l propune: repunerea desenului-idee la la locul pe care și-l merită în fascinantul spectacol al artei contemporane. / Curator: Profesor univ. DRAGOȘ PĂTRAȘCU

Dan Erceanu, din ciclul M.R., creion, 30x40cm

Dan Erceanu, din ciclul M.R., creion, 30x40cm

Joela Visniec, Reconstituirea basmului, 50x60cm, pastel gras pe hartie

Joela Visniec, Reconstituirea basmului, 50x60cm, pastel gras pe hartie

Laura Baiu, Spiritus vitae, 100x50cm, permanent liner pe panza si acrilic alb, Torina-Italia

Laura Baiu, Spiritus vitae, 100x50cm, permanent liner pe panza si acrilic alb, Torina-Italia

Liviu Acasandrei, Ha, 21x29,7cm, tehnica mixta

Liviu Acasandrei, Ha, 21×29,7cm, tehnica mixta

Nicolae Alexi, Spalare, penita pe hartie, 100x70cm, 1997

Nistor Gabriela Sigur 7 cercuri dimensiuni variabile si 1 lucrare 100x100 cm broderie

Nistor Gabriela Sigur 7 cercuri dimensiuni variabile si 1 lucrare 100×100 cm broderie

Art Yourself Gallery – Bd. Dacia 51, etaj 1 /[email protected]  / www.artyourselfgallery.ro /021 222 98 77