În perioada 5 – 20 octombrie la Galeria CONTEMP se desfășoară expoziția NOILE MIGRAȚII semnată de Cosmin Paulescu (COZO)

Galeria CONTEMP, str. George Vraca nr. 7, București

După ce şi-a imaginat şi a (re)prezentat harta României drept teren de fotbal, masă de ping pong, tablă de şah, consolă pentru pitici de grădină, câmp de luptă sau spaţiu virtual al unor jocuri pe calculator, Cosmin Paulescu, COZO, după cum este cunoscut şi semnează câteodată ca artist, îşi continuă proiectul “hARTA – teritorii portabile”, început acum mai bine de două decenii, printr-un nou eveniment: expoziţia “Noile Migraţii”, respectiv performance-ul “48%”.

Hărţii României, constantă a proiectului, îi sunt adăugate de această dată hărți ale țărilor din Comunitatea Europeană, preferate de românii care aleg să trăiască și să muncească în afara granițelor naționale, cum ar fi Spania, Italia, Germania, Marea Britanie etc. Noua serie aduce în prim plan, într-o cheie temperată, una dintre problemele contemporane cele mai intense, fenomenul noilor migrații. Ideea, mai precis materializarea acesteia, transcende atât aspectele socio-politice, cât şi anecdota. Ceea ce contează însă, aparţine în exclusivitate zonei vizualului.

Expoziţia a fost deschisă pe 5 octombrie, în cadrul NAG, printr-un inedit performance manjabil, inspirat de evenimentele jubiliare din 2018, dar şi de faptul că Noaptea Albă a Galeriilor din această toamnă a coincis cu ziua de naștere a artistului. Participanții au avut ocazia să mănânce, în cadrul performance-ului, felii din România, mai precis dintr-un tort de mari dimensiuni de forma ţării, a conturului acesteia.

Galeria Contemp, gazdă a evenimentului, este un spaţiu ideal pentru astfel de proiecte,  unde artiştii au posibilitatea de a se întâlni cu publicul larg, nu doar cu cei din comunitatea de nişă a cunoscătorilor. Galeria acordă atenţie omului obişnuit care îi trece pragul şi pe care îl aşteaptă cu bucurie să revină, sau să îşi introducă în programul cultural personal opţiunea de a viziona expoziţii. De altfel, la toate manifestările desfăşurate sub egida Contemp, publicul s-a simţit bine şi a stat până după miezul nopţii(lor), chiar dacă acestea nu au fost, din punct de vedere organizatoric, albe. – Mihai Plămădeală, curator