György Jovánovics: The Best Work of My Life
Curatori: Kerezsi Nemere, Székely Sebestyén
Vernisaj: 5.10.2018, 19:00
Expoziție: 6.10.2018 – 24.11.2018

Avem plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției Jovánovics György. The Best Work of My Life, în data de 5 octombrie, începând cu ora 19:00. Evenimentul va avea loc la sediul Quadro 21 Gallery, Str. Samuil Micu, Nr. 7.

György Jovánovics este una dintre personalitățile emblematice ale avangardei artistice din Centrul și Estul Europei. Artistul se autodefinește ca sculptor, incluzând însă, în activitatea sa sculpturală, și fotografiile, instalațiile și acțiunile sale. El este un adept și practician al patafizicii, al intervențiilor artistice anonime în societate.

Prima sa expoziție solo, organizată în Sala Adolf Fényes în anul 1970, este considerată un moment cheie al neo‑avangardei maghiare în artă. Spațiul expozițional a fost unul dintre puținele puse la dispoziție de către regimul politic pentru această categorie „tolerată” de artiști, costurile fiind acoperite de către expozanți. Forma pentagonală era, de fapt, neadecvată pentru o expoziție, însă Jovánovics a transformat această provocare într‑o sursă de inspirație.

Artistul a expus două lucrări, ambele fiind create drept răspuns la situația cu care se confrunta. Obiectul de dimensiuni mari, asemănător unui soclu din ipsos ce se contura exact după liniile încăperii, este considerat începutul simbolic al noii gândiri sculpturale maghiare. Cea de‑a doua lucrare, o instalație sonoră, a fost salvată de la uitare de artistul însuși, care, aproape treizeci de ani mai târziu, în 1999, a ținut o prelegere despre expoziția în cauză în cadrul Artpool Budapesta, afirmând că această instalație a fost „cea mai bună lucrare a sa”.

Atunci, în 1970, chiar în ziua vernisajului, Jovánovics a „hack‑uit” buletinul de știri al canalului național Radio Kossuth prin introducerea unui anunț despre expoziție, imediat după știrile interne și internaționale. Pentru a putea face acest lucru, a trebuit să îi convingă pe moderatorii radioului să participe la acest joc destul de periculos, prin introducerea segmentului la ora 19 fix – concomitent cu știrile „reale” – în spațiul expozițional, prin intermediul unui sistem radio personalizat cu un casetofon.

Acest buletin radio surpriză a luat locul tradiționalului discurs din cadrul unui vernisaj și a fost primit foarte bine de către audiență. Spectatorilor li s‑a indus ideea că, la doar doi ani de la încheierea Primăverii de la Praga, operele artiștilor avangardei, până atunci cu greu tolerate, erau acum o parte semnificativă a „normalului”, fiind incluse în știrile Radioului Kossuth! Bineînțeles, însă, că acest fapt nu era adevărat, fiind doar o simplă iluzie a libertății, creată prin artă.

Vernisajul expoziției din 1970 este evocat printr‑o instalație audio‑vizuală, elementul central al acestei expoziții, alături de documente ce spun povestea vernisajului și a procesului creator al sculpturii. Două draperii în relief din anii ‘90 sunt incluse în spațiul expozițional drept martori ai gândirii sculpturale a lui Jovánovics, dar și pentru a înlocui demult pierduta sculptură originală. În final, parte din expoziție va fi și o lucrare realizată de prietenul și colegul artistului, Tamás Szentjóby, în 1969 (replică: 2015): Radioul Cehoslovac 1968 (stereo) – o aluzie directă la evenimentele din Praga.

Această expoziție vine la timp pentru aniversarea a 50 de ani de la momentul 1968. Buletinul de știri a expus acel gen de evenimente din jurul lumii care au modificat contextul socio‑politic al expoziției: începând cu vizita premierului ungar în Polonia, continuând cu fatalitățile protestelor studențești din Statele Unite ale Americii și încheind cu conflictele din Orientul Apropiat. Sculptura pentagonală îmbrăcată în alb, ca obiect plasat în timp și spațiu reale, își capătă sensul prin combinație cu această instalație sonoră, care îi dezvăluie de fapt semnificația politică.
 
Expoziția este prima dintr‑o serie menită să surprindă punctele de reper și contextele specifice avangardei artistice din Centrul și Estul Europei. În paralel cu recunoașterea internațională pe care o are neo‑avangarda din aceste regiuni și includerea unor lucrări reprezentative în colecțiile unor muzee importante, considerăm că este vital să atragem atenția asupra acelor fenomene ce nuanțează interpretarea a numeroase opere și ne poate, astfel, aduce mai aproape de sensul lor original.

 „The Best Work of My Life” spune multe și în ziua de azi, ba chiar regăsim un nivel ridicat de relevanță în situația actuală, când știrile false au devenit parte din cotidian, nemaireprezentând doar instrumentul patafizic al libertății individuale, ci o veritabilă armă a războiului cibernetic.

GYÖRGY JOVÁNOVICS (Budapesta, 1939) a studiat sculptura în cadrul Academiei de Artă de la Budapesta între anii 1958‑1960, iar apoi și‑a continuat studiile în Viena și Paris. În anul 1972 i s‑a acordat Premiul Kassák pentru artă avangardistă, premiu înființat la Paris de către Magyar Műhely. Între anii 1980‑1983, a locuit în Berlinul de Vest, fiind beneficiarul unei burse DAAD. Din 1990 a fost profesor al Academiei Maghiare de Artă și profesor colaborator al Academiilor de Vară de la Berlin și Salzburg. 
Începând cu finalul anilor 60, a expus împreună cu gruparea neo‑avangardei artistice maghiare, Ipartev. După prima sa expoziție solo, de la Adolf Fényes Hall, următoarea a avut‑o în 1971 la Muzeul Folkwang, din Essen. În 1995 a reprezentat Ungaria la Bienala de Artă de la Veneția. Alte expoziții importante au fost: 2004, Ludwig Museum, Budapesta; 2016, Vaszary Villa, Balatonfüred. În 2016 a avut o expoziție la Mayor Gallery, Londra și a participat la numeroase reprezentări internaționale ale neo‑avangardei artistice. 

Opere aflate în colecții publice: Galeria Națională Maghiară, Muzeul Ludwig – Budapesta; Muzeul Szent István Király – Székesfehérvár; Muzeul Pécsi; Szombathelyi Képtár; Muzeul Ludwig – Viena; Muzeul Modern – Seoul; Nationalgalerie, Berlinische Galerie – Berlin; Galerie der Stadt Fellbach; Muzeul Guggenheim – New York; Tate Modern – Londra.