• Valoarea totală a premiilor depășește 5.000 de euro

Meșteshukar ButiQ, o întreprindere socială care promovează meșteșugurile tradiționale rome și românești, lansează concursul de proiectare și reamenajare a magazinului propriu, la care invită să participe tinerii arhitecți.

„Lansăm acest proiect din dorința de a crea un spațiu care să reflecte cât mai bine tradițiile păstrate în România de generații de meșteșugari de toate etniile și din toate zonele țării”, a declarat Andrei Georgescu, unul dintre fondatorii Meșteshukar ButiQ. „Dorim să transpunem în magazinul nostru continuitatea peste generații a unui stil de viață, a rolului meșteșugarului în familie, în comunitatea locală și în cultura națională”.

Concursul, desfășurat cu sprijinul Ordinului Arhitecților Filiala București, precum și al Fosta Fabrică, BCR Afaceri Sociale și Kane, oferă cinci premii a căror valoare depășește 5.000 de euro.

Soluțiile de reamenajare a spațiului Meșteshukar ButiQ depuse de tinerii arhitecți vor fi evaluate de un juriu specializat din domeniul construcțiilor, iar proiectul câștigător va primi un premiu de 3.000 de euro și va fi implementat de către echipa de proiect.

Concursul a fost lansat pe 1 octombrie și se desfășoară în mai multe etape, la adresa http://mbq.ro/newdesignstory/. Înscrierea este gratuită, iar pentru mai multe detalii privind calendarul competiției și materialele disponibile participanților, puteți accesa acest link.

MBQ [Mesteshukar ButiQ] este o întreprindere de economie socială din București ce lucrează la revalorizarea meșteșugurilor tradiționale ale romilor. MBQ a pornit de la ideea că, în prezent, sunt cunoscute puține lucruri despre meșteșugarii romi și abilitățile lor tradiționale. Acest patrimoniu cultural poate contribui atât la schimbarea atitudinii față de romi, cât și la crearea de oportunități economice pentru familiile meșteșugarilor implicați.

Cu sprijinul Fundației ERSTE, MBQ a revizitat multe dintre aceste meșteșuguri tradiționale și a dezvoltat o serie de colecții actualizate în colaborare cu designeri din România, Austria și Suedia.

Alături de obiecte dezvoltate împreună cu meșteșugari români și cu alte întreprinderi sociale din Romania, aceste colecții formează în prezent portofoliul magazinului MBQ din strada Edgar Quinet 7, București, România.