11 experți în domeniul muzeelor, invitați la cea de-a doua ediție a seminarului internațional „Museums Meet Museums” – 5-6 octombrie, București 

În zilele de 5 și 6 octombrie, 11 experți de marcă în domeniul muzeelor din 8 țări vor vorbi despre leadership la cea de-a doua ediție a seminarului muzeal internațional „Museums Meet Museums”. Evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), al Institutului Cultural Român și al Institutului Francez și va avea loc în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.

„Un vis. O viziune. Un muzeu. Leadership în domeniul muzeal” este tema ediției din acest an a conferinței „Museums Meet Museums”. Specialiști din Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Marea Britanie, Bosnia și Herțegovina, Italia, Japonia și România vor discuta despre poziționarea muzeelor în societatea actuală, despre provocări și despre eforturile pe care trebuie să le facă managerii și muzeografii pentru a însufleți aceste spații și a le oferi importanța și locul cuvenit în secolul 21.  

La „Museums Meet Museums 2018”, Marsha Semmel, un reputat expert muzeal american independent, va vorbi despre strategii, competențe și soluții în domeniul leadership-ului muzeal, în contextul societății actuale interconectate. CBE Diane Lees, directorul general al rețelei muzeale britanice Imperial War Museums va împărtăși din bogata sa experiență de leadership în domeniu, în timp ce Alex Saint, directorul companiei de consultanță în domeniul cultural „Creative Tourist Consults” din Manchester va aborda tema leadership-ului din perspectiva conectării și a colaborării. „Liderii de astăzi ai muzeelor nu mai pot fi doar simpli paznici ai propriilor instituții și colecții, ei trebuie să devină creatori inspirați de spații, antreprenori și economiști, lucrători sociali și educatori. O astfel de muncă intersectorială poate fi o puternică forță în identificarea și consolidarea valorilor culturale de brand și o cale utilă de a construi sprijin pentru muzee în vremuri dificile. Dar pentru a avea succes, e nevoie de un mod nou de abordare a leadership-ului, unul colaborativ și deschis, dar totodată clar și bine definit”, spune Alex Saint. 

Alături de ei, la „Museums Meet Museums 2018” va vorbi și Jasminko Halilović, fodatorul și directorul War Childhood Museum” din Sarajevo, despre crearea singurului muzeu din lume care prezintă experiența copiilor afectați de război, instituție premiată de Consiliul Europei în acest an. Un alt invitat este André Delpuech, director al Muzeului Omului din Paris din 2017, cu o experiență bogată în cercetare pe tematica societăților amerindiene, istoria colonizării Americii, precum și istoria muzeelor de antropologie.

Andreas Heinecke, fondatorul expoziției Dialog în întuneric”, va aborda problema crizei de identitate cu care se confruntă muzeele și necesitatea ca ele să își definească rolul și să devină instituții mult mai relevante din punct de vedere social. Claude d’Anthenaise, directorul Musée de la Chasse et de la Nature din Franța va aduce în atenția publicului conceptul de muzeu singular, iar Pierluigi Sacco, profesor de economie culturală la Universitatea IULM din Milano, va prezenta o nouă viziune asupra muzeelor, văzute ca o resursă a comunității care poate contribui la emanciparea cetățenilor, la incluziune socială și bunăstare. Specialistul Daisuke Kudo din Japonia va aduce în atenția muzeografilor modalități de protejare a colecțiilor în caz de cutremur.

Experților străini li se vor alătura specialiști din România: Virgil Nițulescu, Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România și Ciprian Ștefan, director al Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, care vor prezenta studii de caz și exemple de leadership de succes în domeniul muzeal din țara noastră.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul seminarului internațional „Museums Meet Museums 2018”, este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor din țara noastră, având peste 71 de muzee membre. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte dezvoltate de RMNR este Noaptea Muzeelor, eveniment de mare impact la scară națională, care a atras în ultimii ani sute de mii de vizitatori, fiind unul dintre cele mai de succes programe culturale din România.

Informații despre cei 11 lectori și despre agenda evenimentului sunt disponibile pe http://www.muzee.org/sitev2/museums-meet-museums-2018/.

„Museums Meet Museums” este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, al Institutului Cultural Român și al Institutului Francez.

 

Organizator: Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Parteneri strategici: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Muzeul Astra, Aqua Carpatica

Parteneri: Muzeul Național de Artă al României, NEMO (ne-mo.org), Muzeul Național al Țăranului Român

Parteneri media: Radio România Cultural, OZB, Cariere, Igloo, Nine O’Clock, Observator Cultural, Onlinegallery.ro, 4arte.ro, Bookhub, Modernism, Revista Atelierul.