Miercuri, 26 septembrie 2018, ora 19.00, are loc, în Sala Mare a Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, vernisajul expoziției artistului plastic Dan Băncilă, „Frumosul în unirea dintre sculptură, metal și cristal”. Expoziția, cu intrare liberă pentru public, va fi deschisă în perioada 26 septembrie – 3 octombrie 2018.

Dan Băncilă este, fără indoială, un nume care s-a impus in arta decorativă contemporană. În primul rând, prin certitudinile sale absolute; a nu le împărtăși ar putea constitui un delict de opinie pe care nu vrem și nici nu putem să-l comitem, văzându-i și revăzându-i lucrările realizate, ca de fiecare dată, din materiale prețioase sau care pot accede, prin munca artistului, la prețiozitate: cristalul cu strălucirile și culorile sale pure, bronzul în ferecaturi și forme îndelung căutate; efectele sunt obținute prin transparențe diafane, prin suprafețe translucide care le temperează și prin opacități care închid sau delimitează elemente compoziționale purtătoare de ritmuri și de sensuri.

Lumea formelor create de Dan Băncilă impune recursul la istoria culturii, din care extragem fascinați unul și același cuvânt utilizat de grecii din antichitate pentru a desemna arta și meșteșugul deopotrivă: technê. Sigur că de la Xenophon încoace lucrurile s-au schimbat în bună măsură, deși sticla antică, aparent imponderabilă și desigur anonimă, este în reușitele sale de o frumusețe fără cusur; limbajul a evoluat și s-a diversificat, arta, expresia profundă și originală a creativității umane, este un domeniu mirabil, cu propriile sale determinări și exigențe, tehnologia desemnează ansamblul metodelor, proceselor, operațiunilor aplicate asupra materiilor prime, a materialelor și datelor pentru realizarea unui produs industrial sau comercial.

În creația sa, arta și meșteșugul s-au unit din nou, iar lucrările plăsmuite au calitatea optică și tactilă a obiectelor care pot înfrunta capriciile timpului.

Tehnologia modernă nu a operat schimbări radicale în domeniul sticlei. Un confrate bine informat descrie procesul de elaborare: „materia este prelucrată la cald, prin procedeele tradiționale ale suflării în tipare ori cu mâna liberă și este supusă, după necesități, recoacerii. Sticla [lui Dan Băncilă] este colorată în masă – cu pigmenți, oxizi de fier, de cupru, de cobalt etc., cu efecte de modulare și de valoare obținute prin matizări. E practicată șlefuirea prin care artistul înnobilează materialul, utilizând adesea și ornamentarea la cald cu clești, ceea ce sporește diversitatea formelor și expresia lor”. Dar pasiunea combinatorie a meșterului făurar nu se oprește doar la aceste procedee, el asociază sticla și cristalul, recurge la metal, marmură și travertin, realizează obiecte complexe, mono- sau pluriaxiale, transparente, albe ori colorate, sugerând, de obicei, regnurile tăcute: acvatic, mineral, vegetal.

Sticla – ne asigură Dan Băncilă, poate sugera traseele (adeseori neașteptate) ale vegetației marine – Alge, perfecțiunea formală a geometriei celeste – Nebuloasa din Andromeda, inocența anterioară păcatului originar – Adam și Eva, o punte de comunicare (supusă uneori cenzurii) – Scrisoare de la unchiul meu, o pasăre grațioasă – Flamingo, un început optimist și mobilizator – Zori de ziuă, aspirația spre înălțimi – Ikarus, strămutarea – Translație, mănunchiul culorilor strălucitoare, dispersate cu măiestrie pe un cer senin – Curcubeul.

Născut la 7 Octombrie 1943, în București, Dan Băncilă a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, promoția 1969, clasa profesorilor Zoe Băicoianu și I. Popescu.

EXPOZIȚII PERSONALE: 2002 – Expoziție personală, „Galeria Apollo”, București / 1975 – Galeria „Simeza”, București / 1973 – Galeria „Galateea”, București / 1969 – Galeria „Kalinderu”, București

EXPOZIȚII DE GRUP: 2012 – Expoziția de Artă Decorativă, „Sala Brâncuși”, Parlament, București / 2011 – Expoziția „Salonul Sticlei”, Galeria „Orizont”, București / 2009 – Expoziția de la Paris, Franța / 2007 – Salonul Național al Artelor Decorative, București / 2004 – Expoziția „Artele focului” ediția a treia, Galeria Apollo, București / 2003 – Salonul Municipal de Artă Decorativă, Galeria Apollo, București / 2001 – Salonul de sticlă, Galeria Simeza, București / 1995 – Expoziția din Kanazawa – Japonia / 1992 – Expoziție de grup, Galeria „Dominus”, București / 1987 – Expoziția Internațională de sticlă, Tokio – Japonia / 1984 – Galeria „Rosen”, Amsterdam – Olanda / 1977 – Expoziția de la Coburg, Germania, unde a obținut Diploma de onoare „Coburge-Gloss-Preis”

În anul 2001 a primit „Ordinul cultural de merit in grad de comandor al Artelor Plastice”. http://www.icr.ro/pagini/frumosul-in-unirea-dintre-sculptura-metal-si-cristal-expozitie-dan-bancila-in-sala-mare-a-icr