Galeria Sector 1 continuă seria expozițiilor personale ale artiștilor clujeni cu o expoziție de desen semnată Norbert Filep. Expoziția, curatoriată de Liviana Dan, istoric şi critic de artă, curator al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cuprinde lucrări realizate recent, va fi vernisată pe 28 septembrie, ora 18:00 și va putea fi vizitată în perioada 29 septembrie10 noiembrie 2018.

Estetica minimalistă și arta conceptuală au regândit practica desenului. Minimalismul a impus o poziție etică esențială, iar claritatea artei conceptuale a recurs la integrarea materialității și a texturii. Structurat de arhitectură și articulat de geometrie discursul despre desen a devenit direct, intim, relevant.

Prezență neostentativă, desenul rămâne vulnerabil, dar negociază o realitate privată. 

Izolat de context desenul poate să fie o iluzie, o fantezie, o reprezentare.

Norbert Filep inventează un limbaj nou. Mai mult constructiv decât tipologic. Fascinat de ego și de acumulare. O diagramă, un grid tehnic primește o logică  estetică pentru a produce structuri elegante.

Culoarea, tonul, detaliile vizuale se pierd în timpul procesului de cartografiere a hârtiei.

Entuziasmul romantic pentru fragment devine un vehicul. Un vehicul, un argument al conținutului, al formei și iarăși al hârtiei.

Ca în orice transfer estetic apare o metaforă bizară. Norbert Filep folosește norii. Norii ca metaforă pentru viața interioară și realitatea exterioară. 

Despre Norbert Filep 

  • Norbert Filep (n. 1990) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent este doctorand la Universitatea de Artă și Design din Cluj, unde a absolvit ciclurile de licență (2013) și master (2015) la specializările grafică, respectiv pictură.
  • Printre principalele expoziții de grup la care a participat se numără: Light.Color, Mie Lefever Gallery, Ghent, Belgia (2014); Layers, Galeria Nicodim, București (2016); Out of the blue, Galeria Mobius, București (2017); Being Mountains, Being Seas, Lateral Artspace, Cluj (2017); The exquisite corpse drinks the new wine, Galeria Sector1, București (2017); Elestergrafik, Galeria Hoch+Partner, Leipzig, Germania (2017). La începutul anului 2018 a avut prima expoziție personală de desen intitulată Simple Things, Fabrica de Pensule, Cluj.

Despre Expoziția Mapping the Paper

 Expoziție personală de desen, reprezentând o selecție de lucrări noi;

– Expoziție curatoriată de Liviana Dan, critic de artă şi curator al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal;

Despre Galeria Sector 1

Sector 1 este o galerie de artă contemporană, care funcționează ca un spațiu ce își dorește să contribuie la evoluția elitei artistice contemporane, punând pe primul loc ideile artistului, a cărui misiune este de a crea în mod liber, fără constrângeri.

Galeria găzduiește pe de-o parte operele creatorilor de conținut, iar pe de altă parte vine în întâmpinarea iubitorilor de artă și de frumos care sprijină inițiativele creative.

https://www.instagram.com/sector1gallery/

http://sector1gallery.com/

https://www.facebook.com/sector1gallery/