Asociația 4Culture organizează în această săptămână prezentările work-in-progress din cadrul rezidențelor internaționale de dans Jardin d’Europe, care se desfășoară la București în perioada 27 septembrie – 10 octombrie. Prezentarile fac parte din programarea eXplore dance festival și au inceput marți cu proiectul Valentinei de Piante Niculae (Italia/ Romania) și continuă vineri, 8 octombrie și duminică, 10 octombrie, la Muzeul Național de Arta Contemporană, cu piesele coregrafilor Sidney Leoni (Suedia), Raul Maia (Portugalia) & Thomas Steyaert (Belgia) și Freddie Opoku-Addaie (Marea Britanie). Programul detaliat este disponibil în continuare.

Jardin d’Europe este un proiect european dedicat creării unei infrastructuri europene care să susțină profesionalizarea dansatorilor, coregrafilor, practicienilor și criticilor de dans emergenți. Obiectivul său principal nu este doar organizarea unor proiecte de artă individuale, ci și transformarea acestora într-o forță importantă pe piața de dans contemporan din Europa. Jardin d’Europe este organizat ca o rețea de instituții de dans europene (centre de training în dans, companii de dans sau organizatori de festivaluri), prioritate având țările din centrul și estul Europei.

Coordonator Jardin d’
Europe: DanceWEB (Viena/Austria)
Co-organizatori: 4CULTURE/RO, Bimeras Culture Foundation/TR, CCN Montpellier/FR, Cullberg Ballet/SE, Lokomotiva/MK, Southbank Centre/UK, Station/YU, Ultima Vez/BE, Workshop Foundation/HU.


PROGRAM PREZENTĂRI WORK IN PROGRESS JARDIN D’EUROPE

VALENTINA DE PIANTE NICULAE
Past Tense Dance

05.10.10 / MNAC / 19:00 [Preț bilete: 10 lei]

E un moment de reflecție asupra mai multor direcții care mi-au captivat viața artistică, personală și “maternală”. Ceea ce m-a acaparat este relația dintre experiențele emoționale și semnele lăsate de ele in corp. Îmi place să parcurg acest traseu de la inconștient la conștient, investigând prin prisma istoriei propriului meu corp granița fluidă a memoriilor somatice.

Valentina De Piante Niculae a absolvit UNATC “I.L.Caragiale”, secția coregrafie, clasa prof.univ.dr. Sergiu Anghel. Din 2005 predă în cadrul UNATC tehnici de dans, iar în 2009 a fost profesor invitat la întâlnirea “Teaching The Teachers” din București, în cadrul proiectului Jardin d’Europe. Susține cu regularitate cursuri la Centrul Național al Dansului București, la Universitatea George Enescu din Iași, la Universitatea Babes Bolyai și la “Teatrul L.Blaga” din Cluj. În prezent, din postura de coregraf cercetează relația dintre corp și imagine inconștientă, dintre memorie și emoție.
Concept și coregrafie: Valentina de Piante Niculae

Dramaturgie: Serenella Fonzar
Co-producție: Jardin d’Europe și Asociatia 4Culture, cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene


SIDNEY LEONI

Undertone

08.10.2010 / MNAC / 19:00 [Preț bilete: 10 lei]

Undertone apare la intersecția dintre tehnologie și senzație fizică și constă în împărțirea și trasarea Sensorium – privirea, sunetul, mirosul, gustul și atingerea – a unui spațiu comun între interpreți și public. Complet în întuneric, în timp ce auzul și văzul devin nesigure și temporalitatea se pierde, stimuli greu de perceput auditiv, mirosuri și atingeri sunt compuse în spațiu ca interfețe între realitate și ficțiune, public și privat, organic și artificial, pentru a crea spectacolul ca o situație și o experiență de stimulare senzorială.

Stabilit la Stockholm și Bruxelles, Sidney Leoni activează în domeniul dansului și al coregrafiei, în prezent dezvoltând o serie de proiecte experimentale având ca focus potențialul senzorial și relațiile participative cu spectatorii. Din 2005 a produs piese de tipuri diferite în special în Germania, Belgia, Suedia, Franța și Estonia. A fost implicat în proiecte de cercetare cu Mette Ingvartsen (DK/BE), Andros Zins-Browne (USA/BE), Luís Miguel Félix (PO), Manon Santkin (BE), Mårten Spångberg (SE) și mychoreography (SE).

Concept: Sidney Leoni

Research realizat cu: Manon Santkin, Guillem Mont de Palol, Marcus Doverud, Peter Lenearts, Luís Miguel Félix & Guests

Cu sprijinul: Jardin d’Europe Wild Cards, Programul Cultura al Uniunii Europene, Cullberg Ballet (Suedia) & Asociația 4Culture (România)
FREDDIE OPOKU-ADDAIE

Bespoke (working title)

10.10.2010 / MNAC / 19:00 [Pret bilete: 10 lei]

O investigare a conceptelor de meșteșug și dans și a valorii abilităților manuale în era tehnologiei. Ce reprezintă astăzi traseul de la idee la ‘produs’? Bespoke explorează felul în care modelarea și precizia manuală a tehnicilor unui meșteșug pot fi relevante pentru lucrul cu corpul uman în dans. Bespoke va deveni o piesă de grup pentru 5-7 dansatori.

Artist asociat al ROH2 la Opera Regală, finalist al premiului The Place (2006) și câștigător al ediției a VI-a a Certamen Internacional de Coreografia Burgos, Freddie Opoku-Addaie este unul dintre cei mai importanți coregrafi emergenți din Marea Britanie. A fost dansator în cadrul Random Dance Company și Candoco, iar piesele sale au fost prezentate în peste 20 de săli de spectacole la nivel național și internațional.

Concept & coregrafie: Freddie Opoku-Addaie

Cu: Alessandra Ruggeri, Daniel Watson, Freddie Opoku-Addaie

Cu sprijinul: Jardin d’Europe Wild Cards, Programul Cultura al Uniunii Europene, Southbank Centre (UK) & Asociația 4Culture (România)

RAUL MAIA & THOMAS STEYAERT
The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin

10.10.2010 / MNAC / 20:00 [Preț bilete: 10 lei]

The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin este un proiect artistic în desfăsurare care creează sisteme de mișcare non-referențială între performeri sub forma unor practici kinetice rituale. Potențialul acestor sisteme este explorat prin video, material site-specific și scenic și improvizații performative.

Raul Maia este un artist interdisciplinar portughez stabilit la Viena. În prezent se concentrează pe dezvoltarea propriilor piese, fie singur, fie în colaborare cu alți artiști. Preocuparea sa principală o reprezintă potențialul artistic al mișcării însușite de către corp.

Thomas Steyaert și-a început propria carieră de creator. Începând cu 2006 a realizat o serie de piese în Europa. Împreună cu KVS și Royal Flemish Theater, Thomas este de asemenea activ în Africa (Congo și Rwanda) în contextual unui proiect de schimb cultural între Bruxelles și Kinshasa.

Concept & coregrafie: Raul Maia & Thomas Steyaert
Cu sprijinul: Jardin d’Europe Wild Cards, Programul Cultura al Uniunii Europene, Ultima Vez (Belgium) & Asociația 4Culture (România)

Detalii suplimentare sunt disponibile la [email protected], www.4culture.ro si www.jardindeurope.eu.