Damian DiaconescuEve’s Dreams

Calpe Gallery vă invită vineri 21 septembrie 2018, ora 19.00, la vernisajul expoziţiei de fotografie argentică Eve’s Dreams, a artistului Damian Diaconescu.

Expoziția va fi vernisată de către Gheorghe Şfaițer, lector la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara:
“Definirea acestui tip de imagine este derutantă din capul locului deoarece, pentru cei curioși din fire, este dificil a decela ”natura” imaginii din punctul de vedere al tehnicii utilizate. Pare a fi, la o primă vedere, o imagine din spectrul graficii, oricum nicidecum al foto(grafiei), și mai cu seamă al fotografiei argentice.

Așadar, Damian Diaconescu propune un spectaculos experiment de transfigurare a imaginii de „natură” argentică, în epoca tehnologiei digitale, când iureșul imaginii ca atare a devenit năucitor, prefigurând chiar suprimarea cuvântului din vârful ierarhiei comunicaționale, când mijloacele de plasticizare digitală par a fi infinite, când aproape toate „resursele” expresiei moderniste și postmoderniste par a fi epuizate.

Care ar fi, totuși, „noutatea”, dincolo de aspectul „alchimic”, al misterului tehnologic, care la rândul său, desigur, face parte din arsenalul mijloacelor creative, pentru că nu este deloc exagerat să acceptăm ideea că „tehnica este artă, și arta este tehnică”? Există în imaginile lui Damian Diaconescu o  stranie asociere și juxtapunere a particulelor de argint, de așa manieră încât tonalități metalice, de o extrem de convingătoare sugestie materială, sunt contrapunctate de altele atât de vag conturate încât par volatile…

Sunt dezvăluite în fapt, trăsăturile feminității, ale Evei, explorând toată gama de sugestii tonale de la fermitatea strălucirilor metalice până la delicatețea angelică a transparențelor incerte, de la desenul lizibil al unui fragment din corpul femeii,  până la dizolvarea totală a acestuia, de la prezența certă până la iluzia prezenței.

Evident, ca stilistică, imaginile pot fi analizate și asociate abstracționismului, orfismului, neoplasticismului, picturii sincroniste, mergând pe alocuri chiar până la action-painting(ul) lui Jackson Pollok etc., dar dincolo de aceste inerente pararelisme rămân acele sugestii tridimensionale, obținute prin alăturarea unor densități tonale, culminând cu cele care par a fi foițele de aur din iconografia ortodoxă.

Conclusiv, putem spune că această „recuperare” a potențialului expresiv prin imagine argentică, aceste imagini unicat, ne dezvăluie universul inepuizabil al materiei argentice la întâlnirea sa cu spiritul creativ.”

Expoziţia lui Damian Diaconescu – Eve’s Dreams rămâne deschisă în perioada 21 septembrie – 05 octombrie 2018. Orar marţi – vineri 15-19, sâmbătă  cu programare la tel. 0724380303.