Art Yourself Gallery 7 ani! / Radu Rodideal
Curator: Thomas Emmerling

Radu Rodideal “Eclectic IM-probabilities”

Radu Rodideal, nascut 1986 in Bucuresti, este unul din tinerii artisti ce se ivesc pe scena de arta a Bucurestiului. Metropola balcanica este unul dintre cele mai fierbinti puncte de intersectie eclectica, viteza si repaos, extravaganta si murdarie, vechi si nou, bogatie si saracie, posibilitati si imposibilitati, in viata, in arhitectura, in fata orasului, arta si stil de viata. Pretudindeni, permanent. “In jungla asta ne miscam permanent, si invatam repede, I’M <eu sunt> combina toate acestea, toata lumea este I’M”, spune artistul. “Traim singuri si murim singuri” singuratatea in eclectism e conceptul nostru, si e responsabilitatea noastra sa facem ceva cu asta.”
Radu Rodideal descrie Bucurestiul, lumea si societatea de azi, in felul sau. Patterne, culori, linii puternice, unghiuri corect calculate matematic, umbre si perspective ce dau acel sentiment recognoscibil din mica noastra lume, cu care creierul nostru este obisnuit.
Artistul si-a dezvoltat proiectul ca pe o lume eclectica, ce contine elemnte geometrice juxtapuse cu elemente figurative, ce uneori amintesc de arta baroca. “Caravaggio a fost un tip cool, a fost un criminal, dar cred ca a fost un tip cool” Radu Rodideal il admira inca de la inceput pe pictorul baroc si a invatat multe de la el. El a transformat drapajele caracteristice intr-un vocabular contemporan cu elementele artei construtiviste. La inceput, nu a crezut posibila imbinarea constructivismului-geometric cu situatii din viata de zi cu zi, dar intr-o lume eclectica orice este posibil, sau cel putin, probabil, universul artificial geometric coexistand cu intimitatea cotidiana. Astfel, gasim elemente pictate realist, cum ar fi: par, pantofi, carnatie si mereu haine (“Caravaggio a fost un tip cool”) in dialog cu formele zdrentuite care de multe ori par coincidente, concomitent calculate matematic.
Personajele din lucrarile sale sunt mereu singure, artistul ar spune “I’M” <eu sunt>. Ele isi joaca rolul intr-un univers eclectic al culorilor si al formelor manifestate in linii clare, ce potenteaza efectul de singuratate. Doar observatorul, ce le descopera treptat ca un voyeur, transcede dincolo de scena si devine parte din ea. Mereu apare aceeasi intrebare “Ce s-a intamplat?”
In toate compozitiile, cromatica muta a decorului joaca un rol central. In contrastul de forme, culoarea sustine tot contextul si aduce tensiune.
Ne intrebam daca eclectismul poate fi prea mult, daca poate fi deranjant, daca poate fi mai mult decat ne place si percepem, a fost raspunsa insasi de viata. Da, poate fi prea mult si improbabil, dar I’M <eu sunt> da acea perceptie posibila. Dovada vie sta in Bucurestiul de azi si in estetica contemporana din arta lui Radu Rodideal.

Art Yourself 7 ani! / Alina-Ondine Slimovschi – o lume imaginara in cele mai mici detalii / Confessions

“Preocupările mele actuale vizează chipul feminin, nu ca portret, ci ca vehicul arhetipal pentru diverse emoții umane transfiguratoare. Consider complexitatea imagistică, metafora, simbolul, ambiguitatea ori directețea mesajului drept instrumente de lucru pentru a evoca emoții și experiențe umane precum singurătatea și însingurarea, pierderea și regăsirea, iubirea și senzualitatea, nevoia de intimitate solitară, introspecție și reverie. În esență, propuneri spre propria-ne regăsire. Frânturi de simțire care doar împreună realizează întregul. O întregire a ființei noastre interioare. O regăsire, o acceptare, un strigăt, o izbăvire prin recunoașterea faptului că doar așa putem fi noi înșine, dincolo de masca de fiecare zi. Respectiv încifrări în simboluri și dezlegări prin înțelegerea profundă a trăirilor, rămânând convingerea că dincolo de toate va dăinui eternă și inepuizabilă, ea, ființa. Titluri precum Night Wanderer (Ratacitor in noapte), Survivor (Supravietuitorul), Sky (Cer), Tenderness (Tandrețe), Light Seeker (Cautatorul de lumină), Hope (Speranța), The Lover s Dream (Visul iubitei) structurează conceptul acestei expozitii, intitulate Confessions (Confesiuni).”

Art Yourself Gallery – Bd. Dacia 51, etaj 1 / www.artyourselfgallery.ro