Institutul Cultural Român Bruxelles și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană organizează expoziția Sculptură în sticlă a artistului român Ioan Nemțoi. Vernisajul va avea loc vineri, 21 septembrie, 18:30, în prezența artistului și a curatoarei expoziției, Mariana Nemțoi.

Ioan Nemţoi va susţine conferinţa „Arta sticlei“ și va prezenta un documentar retrospectiv despre destinul și opera artistului sticlar sculptor care și-a dedicat demersul artistic unei materii pe cât de durabilă, pe atât de fragilă, în căutarea eternizării emoțiilor și a sentimentelor în fața trecerii neiertătoare a timpului.

Expoziția „Sculptură în sticlă” face parte din turneul internațional derulat de artistul Ioan Nemțoi în parteneriat cu Institutul Cultural Român, început la Paris în august 2018, în seria de manifestări culturale și de diplomație publică dedicate celebrării CENTENARULUI Marii Uniri.

“Ioan Nemţoi are în prezent o faimă care a trecut durabil dincolo de graniţele României. Cu aliura sa brâncuşiană, când vorbeşte despre arta sticlei, Ioan Nemţoi ne introduce într-o lume fascinantă, care îl pasionează în mod evident, pe care o cunoaşte ca nimeni altul, dar, pe care, în acelaşi timp continuă să o descopere (…) Opera vizuală a lui Ioan Nemţoi iese parcă din energiile originare ale lumii, din lava fierbinte care a modelat deja timp de milioane de ani planeta. Nu întâmplator succesul său internaţional este atât de mare: prin materia aleasă, domesticită de mâinile sale inspirate, precum şi prin inventivitatea sa, Ioan Nemţoi reabilitează într-un fel ideea de frumos. Ceea ce fusese dinamitat încă de dadaişti, cu o sută de ani în urmă, şi anume legătura dintre conceptul de artă şi conceptul de frumos, se resudează în fiecare dintre operele lui Ioan Nemţoi.”– descrie expoziția artistului român Matei Vișniec, jurnalist, poet și dramaturg, într-un interviu la RFI, „Arta sticlei şi fascinanta lume a lui Ioan Nemţoi”, 29 august 2018.

Ioan Nemțoi (1964, Botoșani) este supranumit adeseori Brâncuși al sticlei. Lucrările sale sunt în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau a lui Kofi Annan, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia etc.

Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemțoi este cunoscut în întreaga lume pentru Roşu de Nemţoi, inspirat din răsăritul și apusul dealurilor moldave, similar Roșului de Pompei sau Albastrului de Voroneț.

Acces exclusiv pe bază de invitație

Data: Vineri, 21 septembrie, 18:30

Loc: Reprezentanța Permanentă a României la Consiliul UE, 107 Avenue de Cortenbergh, 1000-Bruxelles