„Corpuri de lumină” – expoziţia lui Cosmin Cociş găzduită de galeria ICR Paris în cadrul Săptămânii culturilor străine

Institutul Cultural Român de la Paris propune publicului o experienţă virtuală a corpului subtil prin intermediul personajelor antropomorfe transformate în corpuri luminoase – este vorba despre expoziţia „Corpuri de lumină” (Corps de lumière) a artistului Cosmin Cociş, găzduită de Galeria ICR Paris în cadrul celei de a 17-a ediţii a Săptămânii culturilor străine, festival organizat de Forumul Institutelor Străine de la Paris (FICEP).

Sculptorul Cosmin Cociş îşi propune să reveleze învelişul interior, de natură eterică, luminoasă, a fiinţei umane, generator de simboluri proprii artistului.
Corpul nu este decât un obstacol temporar pentru fuziunea luminii, el separă individualul de universal. Procesul de creaţie exploatează calitatea auto-generatoare a materiei, sursă de variaţii infinite care nu pot fi direct controlate. Astfel, învelişul, « pielea » fiecărui personaj devine un peisaj accidentat unic şi spectaculos : ondulaţiile corpului şi sufletului se transformă într-ul fel de nori luminoşi, care emană din interiorul corpului uman.
Corpul uman devine, în viziunea lui Cosmin Cociş, o realitate imaginară, simbolică, virtuală.
“Sculpturile mele sunt reflecţii asupra morţii şi în acelaşi timp reprezentări ale vieţii. Invelişul multiplicat al corpului nostru fizic conţine o identitate provizorie şi trecătoare, dar, în acelaşi timp, o lumină perenă şi universală” – declară Cosmin Cociş

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 14 septembrie – 10 octombrie 2018. Vernisajul va avea loc în 21 septembrie, în prezenţa artistului.

Săptămâna culturilor străine celebrează de 17 ani diversitatea culturală la Paris. Anul acesta, 30 de centre culturale străine participă cu 40 de evenimente la acest festival organizat de Forumul Institutelor Străine de la Paris (FICEP), cu sprijinul Primăriei Parisului şi al Ministerului culturii francez. Tot atâtea invitaţii adresate publicului larg de a vizita centrele culturale străine de la Paris şi de a le descoperi oferta artistică şi culturală.