SCIENTIFICA invită 5 artiști să se alăture programului de rezidență de tip art & science ce va avea loc în perioada 14-28 octombrie în Trieste, Italia.
Artiștii vor avea posibilitatea să își aleagă un domeniu de cunoaștere științifică pe care să îl aprofundeze în cadrul unuia dintre cele 6 institute de cercetare.
Rezidența ‘Our nature’ oferă un cadru artiștilor pentru a explora noi moduri de reflecție la intersecția dintre artă și știință. Activitățile propuse susțin poziționarea artistului ca potențial interpret al informației științifice de nivel înalt, inaccesibilă publicului larg.
Obiectivul programului este de a activa un grup de 5 creativi români dornici să experimenteze și să creeze într-un context nou timp de două săptămâni, de a le pune la dispoziție know-how-ul cultural și științific al locului și de a le prezenta creațiile în cadrul expoziției ce va fi vernisată atât la Trieste, cât și la București.
Tema “Our Nature” explorează natura umană, a sinelui interior, cât și raportul dintre individ și mediul înconjurător. Este în stransă legatură cu ariile de cercetare din Trieste, care fie ridică întrebări cu privire la conștientizarea de sine (neuroștiințe), fie asupra dezvoltărilor recente din știință și tehnologie.
Pe parcursul celor două săptămâni vor fi facilitate vizite la principalele centre de cercetare locale, vor avea loc discuții de investigație teoretică cu cercetători și întâlniri cu artiști locali. Obiectivul nu este de a dobândi cunoștințe de specialitate, ci mai degrabă de a crea legături cu experți în domeniu, a experimenta direct procesul științific și a facilita dialogul, permițând astfel reflecții critice asupra culturii științifice actuale, asupra progreselor tehnologice și asupra temelor de cercetare și al impactului lor social-cultural.
INSTITUTE DE CERCETARE
- Park Elettra Synchrotron
- ICGEB Internațional Centre for Genetic Engineering and Biotechnology
- SISSA Internațional School for Advanced Studies
- ICTP Internațional Center of Theoretical Physics
- INAF OATs Astronomical Observatory of Trieste
- OGS Național Institute of Oceanography and Experimental Geophysics
Participanții în proiect vor avea la dispoziție spații diverse pentru lucrul practic, punctul central al rezidenței fiind Centrale Sotostazione Electrica, spațiu de lucru și de discuții, în timp ce SciFabLab pune la dispoziție unelte specifice unui FabLab/Makerspace pentru dezvoltarea conceptelor și prototipurilor pe parcursul rezidenței.
PROGRAM
Perioada de aplicare: 25 iulie – 20 august 2018.
Lista artiștilor selectați va fi publicată pe site-ul scientifica.ro în data de 31 august 2018. Artiștii selectați vor fi contactați.
Perioada desfășurării rezidenței: 14 – 28 octombrie 2018
Prezentare publică: 26 octombrie 2018, Trieste
Expoziția finală: noiembrie 2018, București
GRANTUL OFERIT
Grantul de participare include:
- Participarea la rezidență
- Transport
- Cazare
- Fiecare artist selecționat va primi suma de 2500RON brut, incluzând onorariul și producția.
Ce nu este inclus:
- Asigurarea medicală de călătorie este obligatorie și va fi acoperită de fiecare participant în parte.
- Fiecare participant își va asigura, dacă e nevoie, transportul la București, punctul de plecare al grupului de rezidență în data de 14 octombrie.
PARTICIPARE
Rezidenţa se adresează artiștilor vizuali și creativilor care lucrează în aria industriilor creative, incluzând sound design, new media sau artele performative. Pentru a aplica, trimiteți un mail la [email protected] cu mențiunea Aplicație rezidență_ (numele complet) și un mesaj în limba engleză care să conțină motivația aplicației.
Vă rugăm să includeți în e-mail:
- Portofoliul conținând selecție de lucrări/ cercetare, imagini, texte, conținut audio/video, fișier menționând _ (numele complet).
- CV sau bio
* Materialele mai mari de 20MB se vor trimite via wetransfer sau dropbox.
Proiectul cultural organizat de către asociația Scientifica, cu suportul logistic al Fondatzione Internaționale Trieste și al SciFabLab, face parte din programul internațional pro-ESOF 2020 (EuroScience Open Forum) și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Mai multe detalii:
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Recent Comments