Cu ocazia aniversării a o sută de ani de la nașterea artistei, Biblioteca Academiei Române și Fundația HAR („Habitat și Artă în România”) organizează Expoziția Retrospectivă de Pictură LIDIA NANCUISCHI, la Sala „Theodor Pallady”.

Lidia Nancuischi s-a născut pe 23 iulie 1918 la Chișinău-Basarabia. După pierderea teritoriilor românești de dincolo de Prut, s-a refugiat de două ori în România, prima dată în 1940 și apoi în 1944, la București, unde s-a stabilit definitiv. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția artă murală, la clasa profesorilor Samuel Mützner și Ștefan Constantinescu, în 1955, dată de la care se înscrie în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Debutează în același an la Expoziția Interregională de la București. Participă la majoritatea Saloanelor de artă republicane și municipale, precum și la expoziții de grup din țară și de peste granițe. A deschis patru expoziții personale, la București, în anii 1964, 1971, 1976 și 1978. A realizat lucrări de artă monumentală în tehnicile frescei și mozaicului, între anii 1957-1975, la Bucureşti, Giurgiu, Curtici (gara de frontieră), Hunedoara, Lehliu, Costineşti. A făcut parte din colectivul de artişti care au decorat noul local al Teatrului Naţional din Bucureşti, în 1969.

Lidia Nancuischi s-a bucurat de atenția criticii de artă. Despre expozițiile ei au scris cronici: Petru Comarnescu, Margareta Sterian, Amelia Pavel, Marin Mihalache, Luiza Barcan.

Expoziția retrospectivă Lidia Nancuschi face parte din programul „Restituiri”, inițiat și coordonat de Fundația HAR, din anul 2003. Acest program cultural urmărește să readucă în atenția publicului și a specialiștilor pe artiștii formați în perioada postbelică cu maeștrii ai artei românești interbelice.

Cu ocazia vernisajului acestei expoziției retrospective va fi lansat și albumul Lidia Nancuischi, semnat  de Luiza Barcan și publicat la Editura Ars Docendi a Universității București.  

Vernisajul Expoziției Retrospective Lidia Nancuischi va avea loc luni, 18 iunie 2018, ora 17.00, la Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția va fi deschisă în perioada 18-28 iunie 2018.