Vernisaj: 28 mai, ora 18:00
Expoziție: 29 mai  – 14 iulie 

Avem plăcerea de a vă invita la deschiderea expozițiilor “Latent diagrams” de Alexandru Antik Sándor și “Ai de capu’ meu” de Paul Mureșan, în data de 28 maiora 18:00, la sediul Galeriei Quadro 21, strada Samuil Micu, nr. 7

Cele două expoziții multimedia sunt aduse laolaltă în spațiile Galeriei Quadro 21 cu ocazia Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Numitorul comun între cele două proiecte “Latent diagrams” de Antik și “Ai de capu’ meu” de Mureșan este întrebuințarea unei  multitudini de instrumente (animație, video, digital art, instalație, sunet, desen) pentru a da naștere unor metafore a modului în care omul funcționează și se raportează la el însuși și la lumea înconjurătoare.

Antik explorează posibilitățile oferite de diagrame, atât ca mod de cunoaștere științifică, cât mai ales ca mod de creație artistică, prin impulsurile pe care acestea le dau intuiției artistului. Lucrările lui Antik unesc nevoia conceptuală de a defini termenii cu care operează pentru orientarea sa în viață, cu dorința creativă de a se lăsa pe mâna intuiției sale, care este stârnită tocmai de aceste căutări conceptuale. Astfel, în diagramele sale rațiunea și imaginația merg mână în mână.

Paul Mureșan este cunoscut pentru animația 2D clasică pe hârtie, astfel în spatele a 8 minute de animație, stă un munte de 10.000 de desene. Imaginația sa debordantă și desenul rapid, instinctiv, aduc la suprafață ceea ce stă ascuns în cămările minții. După mărturisirea sa, folosește desenul și ca auto-terapie. “Ai de capu’ meu” este gândit ca un spațiu haotic, când părăsit, când suprapopulat, o analogie a dezordinii minții, coșmarurilor și inconștientului din capul artistului.

Despre artiști:

Alexandru Antik Sándor (n. 1950) este considerat unul din cei mai importanti artisti conceptuali și de performance din România. A participat la Bienala de la Veneția, în mai multe expoziții colective la Muzeul de Național Artă Contemporană din București, la Ludwig Museum Budapesta, precum și la nenumărate festivaluri internaționale de performance și multimedia.

Paul Mureșan (n. 1989)  este un tânăr animator, regizor, ilustrator și activist LGBTQ+, cu o experiență artistică solidă și diversă, autorul a mai multor expoziții personale de desen în Europa și cunoscut pentru scurtmetrajul animat „Pui de somn” (2014), urmat de „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva” (2016). Scurtmetrajele sale au fost selectate și premiate la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi Annecy, ITFStuttgart, Cannes și Anim’est.  

Quadro 21 Gallery
Samuil Micu 7, 400014 Cluj-Napoca