HOMOLUDENS

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 15 Mai – 9 Iunie 2018, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistei Nadejda Lungu cu titlul „HomoLudens”. Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 15 Mai 2018, ora 18.30. Evenimentul expozițional este curatoriat de istoricul de artă Ana Traci-Neagoe.

În cheia spiritului ludic, expoziția reflectă umanitatea dezbrăcată de secrete. O serie de nuduri lucrate după model împărtășesc bucuria jocului și transmit prin fiecare gest goliciunea unei realități supuse transformării. Trupuri ce servesc unui experiment artistic anulează văzutul și oferă privitorului provocarea să caute în spatele abordării figurative emoții clădite pe povești de viață.

„În temeiul cărții Homo Ludens scrise de Johan Huizinga, jocul se desprinde din natură, invocă competiția, definește înțelepciunea, reflectă natura creației poetice, stimulează imaginația, hrănește discursul filosofic și nu în ultimul rând, încheagă prin conținut actul artistic. «Pornirea fiecărui om de a arăta că este cel dintâi se manifestă în tot atâtea forme câte posibilități oferă societatea», iar acest aspect, prin prisma picturii realizate de artista Nadejda Lungu, se traduce printr-un figurativ marcat de un pregnant spirit ludic. Cu o trecere de la particularitățile naturalului și forma vizibilă a realității, pictura dezvăluie repere ale unei societăți aflate în conflict cu aparențele. Legătura dintre interior și exterior se diluează în siluete care anulează înfățișarea erotică în favoarea senzualității corpului uman. Trupuri de femei și bărbați adoptă poziții incomode și pătrund într-un dans al emoției în care fiecare gest descrie un limbaj de comunicare propriu. Astfel, fiecare lucrare conturează trăsăturile unui caracter și fiecare personaj este angrenat într-un joc teatral supus judecății și meditației. La limita dintre spectacol și realitate, figurativul omniprezent își devoalează personalitatea prin contraste puternice de culoare și armonia dintre umbre și lumini. Abordarea realistă a lucrărilor se înscrie într-un registru al formelor vizibile ce permit interpretarea siluetelor prin prisma stărilor și a mesajelor transmiseˮ.
Curator,  Ana Traci-Neagoe

Nadejda Lungu s-a născut pe data de 28 noiembrie 1988 în Anenii Noi, Republica Moldova. În anul 2014 devine absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Pictură la clasa profesorului univ. Dr. Marcel Bunea. Începând cu anul 2010, artista se remarcă prin participarea activă la mai multe expoziții de grup în țară și străinătate, dar și prin expoziții personale.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 15 Mai – 9 Iunie 2018 la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Pe această cale mulțumim magazinului Pictor Shop pentru disponibilitatea de a susține tinerii artiști oferind materiale de specialitate care să încurajeze actul artistic.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.