Memory Clouds

Artist: Decebal Scriba
Curator: Ami Barak
9 mai –  30 iunie 2018

Vernisaj și prezentare de catalog
Miercuri, 9 mai 2018
17:30 – 21:30

Galeria Anca Poterașu
Strada Plantelor nr. 58, București
www.ancapoterasu.com

Suntem bucuroși să vă invităm miercuri, 9 mai, la prima expoziție personală a artistului Decebal Scriba la galeria Anca Poterașu, curator Ami Barak. Expoziția este organizată în colaborare cu Institutul Francez din București.
Începem la ora 17:30, cu prezentarea catalogului „Decebal Scriba 70s-80s works” în prezența artistului. Alături de noi va fi o parte din echipa editorială a publicației: Olivia Nițiș (co-editor și autor), Cristian Nae (autor) și Alina Șerban (autor). Seara va continua cu deschiderea expoziției „Memory Clouds” începând cu ora 19:00 și un pahar de vin.

La începutul anilor 1970 în București, Decebal Scriba, n. 1944, era una dintre cele mai frapante și mai inovatoare personalități. Experimentele sale sunt privite astăzi ca fiind o parte integrantă a tradiției avangardiste al acestui moment-cheie din istoria artei postbelice. Pe parcursul anilor ’70 – ’80, Decebal Scriba este autorul unui corpus consistent de lucrări elaborate, cu o abordare conceptuală și performativă, tratând probleme de limbaj formal și textual, de analiză a sistemului de reprezentări spațiale sau a unor gesturi și forme simbolice. Prin performance, un mediu care se potrivea contextului underground al Europei de Est, esența gesturilor și acțiunilor  a fost exaltată și dizolvată în „norii memoriei”.

Din nefericire, regimul s-a înăsprit treptat, iar mediul dogmatic și strict a pus punct oricărei împliniri artistice și libertății de creație. Artistul a reînceput relativ recent să creeze racordat la prezent, iar expoziția aceasta, o selecție de proiecte din anii ’70-’80, arată o a doua tinerețe, cu o abordare actuală, conservându-le forța și prospețimea inițială.

Titlul expoziției nu reprezintă o referință la un proiect ce a avut loc la Trafalgar Square, Londra, când publicul a trimis mesaje scurte, cuvinte ce apăreau apoi pe ecrane de fum. Nu este nici o aluzie la stocarea datelor în cloud, atât de răspândită în zilele noastre. Este o tentativă poetică de reabilitare a memoriei unor momente, din care au rămas fragmente, dispersate ici și colo, pentru a le readuce la un loc pentru o expoziție.
(Ami Barak)

Co – organizator: Institutul Francez București
Parteneri: Groupe Renault, Imprimeria Arta Grafica.
Vom degusta vinurile Cuvée Nicolae, Siel alb și Siel rosé de la partenerul nostru, Tohani Romania.

Volumul „Decebal Scriba 70s-80s works” a fost coordonat de Olivia Nițiș, București și de Doina Talmann, Bochum. Publicat la Verlag Kettler, Dortmund, Germania, 2017. Texte de Olivia Nițiș, Cristian Nae, Alina Șerban.

Decebal SCRIBA trăiește la Fontainebleau-Avon din 1991. Este un artist care abordează medii precum fotografia, instalația, performance-ul și arta video, fiind activ în zona artei conceptuale în care integrează și preocupările pentru desen.
A expus în țară începând cu 1974, participând la importante expoziții de grup: Situație și concept, Atelier 35, București (1974); Fotografie și film experimental, Căminul Artei, București (1979); Scrierea, Institutul de Arhitectură, București (1980); Spațiu-Obiect, Institutul de Arhitectură, București (1982); Spațiul-Oglindă, Institutul de Arhitectură, București (1986); Experiment în arta românească după 1960, Teatrul Național, București (1996). În contextul regimului comunist a luat parte în afara țării la câteva proiecte în perioada 1973-1988 care au încurajat arta prin corespondență, așa-numitul mail-art, ca Objeto de Interferencia, Sao Paulo (1985) sau proiectul ecologic Messagio Terra, Milano (1983). A inițiat împreună cu Nadina Scriba proiectul video document House pARTy edițiile I-II în anii 1987-1988 la București.
După 1990 a participat la expozițiile: When History Comes Knocking : Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up, curator Judit Angel, Galeria Plan B, Berlin (2011); The Poetics of Politics, curator Olivia Nițiș, Galeria Propaganda, Varșovia (2012).
În 2015 are prima expoziție personală la Victoria Art Center, București, iar în 2016 a doua expozitie personală la Galeria Calina, Timișoara, ambele curatoriate de Olivia Nițiș. Este prezent în expoziția Situații și Concepte, curatoriată de Magda Radu, organizată în 2017 de Salonul de Proiecte în București și participă la Bienala Art Encounters – Viața – mod de întrebuințare – Timișoara, 2017, curatoriată de Ami Barak și Diana Marincu.