4 mai – 10 iunie 2018

Vernisaj: Vineri, 4 mai 2018, 18.00 – 21.00

Galeria Nicodim

Strada Băiculeşti, nr. 29, 013193, București, Sector 1, România

Un șir de pseudo-animale epuizate par a fi pe ultima sută de metri a unui maraton. Cu gâturi lungi de polistiren și priviri disperate către înainte, rămân, totuși, civilizate, în rând, fără ca măcar să ne bage în seamă. Au convingerea că de partea celalaltă a peretelui vor găsi răspunsul și eliberarea și sunt gata să facă orice pentru a ajunge acolo. 

Artistul Cristian Răduță folosește arhitectura galeriei pentru a crea un stop-cadru într-o piesă de teatru aflată pe final și propune un parcurs prin și printre forme ce se contaminează reciproc. Personajele par a fi create în regim de urgență, prin procedee uneori scăpate de sub control. Materiale temporare se confundă cu materiale solide, și invers, încât ideea de improvizație devine relativă. 

Idolul din spatele peretelui este, într-adevăr, monumental și poate induce în eroare pe oricine. Puțini văd că, la rândul său, este ciuntit, că i se fură puțin câte puțin din farmec, că soclul său este de fapt găurit. Cristian Răduță creează monumentalitate doar ca să o poată ironiza imediat după. 

Cristian Răduță locuiește și lucrează ca artist în București și este co-fondator al spațiului Sandwich. Practica sa artistică include sculpturi, obiecte și instalații care pornesc de la situații și personaje ipotetice, uneori absurde, exploatate cu umor. Este interesat, printre altele, de relațiile și tensiunile care se creează între diferitele materiale industriale și de bricolaj pe care le folosește. Artistul a expus la Museum of Contemporary Art Zagreb, Salonul de Proiecte (împreună cu Dan Perjovschi), Museum of Sculpture, Krolikarnia Palace, Varșovia (2017) și Muzeul Național de Artă Contemporană București (2014).

*

Deschisă în 2006, în Los Angeles, Nicodim Gallery (http://www.nicodimgallery.com/)  a impus pe piața de artă din Statele Unite ale Americii artiști plastici români care, în prezent, se bucură de o considerabilă notorietate internațională: Răzvan Boar, Adrian Ghenie, Teodor Graur, Ciprian Mureșan, Șerban Savu, Ecaterina Vrana ș.a.m.d.

Prin activitatea expozițională, Nicodim Gallery a plasat lucrări semnate de cei amintiți în importante colecții particulare și, de asemenea, în mari muzee americane: San Francisco Museum of Modern Art (SF MOMA), Hammer Museum din Los Angeles, Museum of Contemporary Art din Los Angeles (MOCA LA), Art Institute of Chicago, Illinois.