Artistul Constantin Cioc prezintă tema intitulată Pictorisiri, într-o expoziție personală la Museikon, Alba Iulia, în perioada 16 martie – 13 mai 2018. Această serie de lucrări de pictură și grafică este o modalitate personală de istorisire și mărturisire a credinței creștine prin imagine.
Text de Constantin Cioc, fragment publicat în catalogul expoziției:
“M010920151037H/ Eu nu fac picturi, ci pictorisiri. Nu produc tablouri, ci fac imagini cu sens. Iar sensul lor îl vreau mărturisitor. De aceea, picturile mele sunt, de fapt, niște pictorisiri. Pictorisitor este, până la urmă, orice pictor care dovedește angajament ființial în pictura pe care o face. Însă, la o bună parte dintre aceștia, intenția de mărturisire, dacă nu lipsește, este secundară în raport cu intenția originală de reprezentare plastică. Or, la mine, mărturisirea, voința de mărturisire, este cea care-mi ordonează reprezentările în direcția unui mesaj. Dacă pictorisitor este, în genere, tot pictorul care se exprimă pe sine prin forța personalității lui, pictorisitor creștin este acel pictor care, în mod programatic, își propune prin forța credinței lui în Dumnezeu să mărturisească. Prin pictorisire, eu îmi afirm apartenența, îmi descopăr filiația și-mi revelez sensul existenței.
S190320161624H/ Știu, de o bună bucată de vreme încoace, că eu nu fac o pictură care să placă, ci una care învață. Cu bună știință și în mod asumat. Ca o predanie.
M230820160914H/ Cum să spun un psalm în culori? Cum să fac culorile să cânte cu dor de Dumnezeu? Cum să dau culorilor puterea de a înnaripa un suflet către Dumnezeu? Cum să dau culorilor forța de a deschide toți ochii heruvimici ai unui suflet de om? Cum să fac culorile să rodească lacrimi? Cum să fac culorile să dea plâns rugător?
S150720171207H/ Printre oamenii din jurul meu sunt unii pierduți. Întorși cu spatele la Dumnezeu. Rătăciți, ar fi cuvântul potrivit, pentru că la Dumnezeu există pururi nădejde pentru oricare. Zilnic, însă, primesc, vin peste mine, semnalele unei umanități plecate din firescul originar, ieșite din matca bunei rânduieli, scăpate de sub ordinea dreptei viețuiri, libere după poftă și plăcere, rătăcită, poate definitiv. Pentru această umanitate sunt pictorisitor. Adică, un pictor care mărturisește. O credință. Un crez. Un Dumnezeu.
Omul trebuie restaurat. Din nou! Prin credință, în biserică. Cred că rostul omului meu, așa cum îl pictez, este să arăt că OM-ul, în cea mai bună variantă a lui, ca sens și devenire, nu se poate realiza decât prin credința în Hristos într-una sobornicească și apostolică Biserică. Omul deplin există pentru că l-a făcut posibil Iisus Hristos. Există și calea regală de a ajunge la omul deplin, pentru că ne-a arătat-o CEL CE S-A COBORÂT PE SINE ca să ne putem înălța, noi toți, prin EL. OM-ul căii regale! Acesta-i omul pe care îl descopăr. Acesta-i omul pe care-l arăt. Ceea ce spun în lucrările mele ca pentru mulți, spun, în primul rând, pentru mine. Ca să-mi fie și mie îndemn. Și îndrumare. Spre mai curată omenie.”
Afișul expoziției:
fotografii: Lucian Muntean
Despre MUSEIKON
Complexul Museikon, ce adăposteşte o impresionantă colecție de icoane şi cărţi aflate în patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, amenajat cu sprijin norvegian în clădirea primului spital militar din România, a fost deschis oficial pentru public din noiembrie 2017.
Muzeul a fost amenajat în clădirea care a găzduit primul spital militar din România, una din cele mai vechi construcţii în stil baroc din Alba Iulia, în peretele căreia a fost descoperit, în timpul restaurării, parte din zidul castrului roman Apulum. Clădirea a fost transformată în muzeu de artă religioasă cu sprijin financiar norvegian.
Colecţia muzeului cuprinde peste 5.600 de obiecte, iar prin proiect au fost restaurate 52 de icoane clasate, dintre care 49 de fond şi trei de tezaur. Muzeul găzduieşte cele mai vechi icoane datate din Transilvania, respectiv din 1539. “Maica Domnului cu Pruncul flancată de prooroci” şi “Sfântul Nicolae cu scene din viaţă”, provenite de la o parohie din judeţul Mureş, sunt pe locul al doilea în topul celor mai vechi icoane din România şi sunt singurele supravieţuitoare ale unui atelier al Curţii Voievodale din Moldova.
Vizitatorii au posibilitatea să vadă la Museikon şi rarităţi bibliofile, cum ar fi singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată – ‘Evangheliarul’ tipărit la Sibiu.
Oferta culturală cu care Museikon se adresează publicului cuprinde o expoziţie permanentă, în care pot fi admirate în jur de o sută de obiecte de artă – icoane pe lemn şi sticlă, carte veche românească şi străină, diverse piese de cult, precum şi expoziţii temporare, cu rol de promovare a colecţiei şi a artiştilor contemporani. De asemenea, Museikon este şi un spaţiu al experienţei, cu ateliere de creaţie, în cadrul cărora vizitatorii vor putea picta icoane sau, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII, vor putea redacta şi imprima texte.
Sursa: AGERPRES/(A, AS – autor: Marinela Brumar, editor: Nona Jalbă)
Adresa Museikon str. Unirii, nr. 3, (clădirea din curtea interioară a spitalului), Alba Iulia.
Recent Comments