Zoltán Béla, ZOOM IN 

Miercurea Ciuc, Galeria Új Kriterion (str. Petofi nr. 4)
2018. 04. 04. 18h.,- 18. 06. 2018
Deschis: Marti- vineri 14-18, Simbata 10-14

Zoom in 

de Adrian Buga

Pentru a privi și a înțelege mai bine seria nouă a lui Zoltan Bela, propun ca investigarea vizuală a imaginilor sale să nu impună ca instrument ochiul contemplativ, distant, care operează magic cu depărtările, ci ochiul lupă şi, odată cu el, să intrăm într-un lume a detaliilor stăpânită doar de artist, o lume minuţioasă și unidirecțională − cea a detaliului.

Privirea lui Zoltan Bela este înzestrată cu puterea automată de a da zoom in și de a înmulţi experienţele vizuale. Experimentul propus, cel de a înţelege lucrurile prin contactul intim cu detaliul, ar trebui îmbogăţit și susținut de imaginea decupată, plină de alegerile autorului, plină de accentele sale personale. Este greu să identifici contextul din care autorul extrage detaliul. În felul acesta, dacă nu reușești să refeci traseul artistului, imaginea nouă poate părea o non-imagine.

Descoperirea fragmentului căutat este urmarea firească a unei experienţe lăuntrice, a unei stări, a unei trăiri. Ochiul său încadrează, alege detaliul, iar mintea lui asimilează, taie și pune ordine în rămășițele decupate din porți industriale, din zone urbane, din stații de metrou sau din gardurile ruginit-metalice. Toate acestea sunt adunate alchimic și complex în atlasul vizual al artistului. Inspirația este peste tot: în triere, în compunere și în execuția imaginii. Pictura devine intuitivă, eliberată și eliberatoare.

Zoltan Bela ordonează instinctiv imaginea decupată, din care, fie elimină figurativul, fie îl aduce, reinterpretat, în prim-plan. Îmi mărturisește că este interesat să caute: detalii urbane în care coexistă siluete recognoscibile (figurative) și zone pur picturale (abstracte). Primele lucrări din această serie au pornit, acum 3 ani, de la aceste bucăți de realitate, cum numește imaginile extrase. În felul acesta creatorul devine un ordonator al întretăierilor, mâinile sale ghidează instinctiv pensula pe pânză:mâna pictează când mintea este suspendată.

Apropierea de zona pictată ne stă la îndemână. Detaliile lui Zoltan Bela se află într-o strânsă legătură cu aparatul său vizual, atât cu râvna ochiului său, cât și cu privirea sa interioară.

După un experiment reușit al transparențelor obținute cu acrilic pe hârtie, a primit libertatea de care avea nevoie.Vedem ușor lipsa pensulei: în straturile de culoare așezate cu ajutorul trafaletului și pulverizatorului, al cuțitului de paletă, în stropiri. Nu mai compune mimetic imaginea, obține suprafețe unice: acum pornesc de la situații accidentale, găsite în realitate sau în realități. Noul amănunt este un detaliu al așternerii vizualului tăiat direct din realitate. Pictura sa vine să ne întâmpine într-un efect macro cu individualitatea și amprenta autorului ei.

Amănuntul are în pictura lui Zoltan Bela statutul de «micro cosmos», detaliul devine un spaţiu celest!