Marius Ghita (pictură, MA, an II) – Acherusia / Teodor Buruiană (sculptură, MA, an I) – Sensibilitatea tăcerii / Ioana Andrei (arte textile – design textil, MA, an II) – # CelTex

Pictura, sculptura și artele textile vor fi domeniile vizuale prezente în cadrul celui de-al patrulea vernisaj de pe calendarul competiției de proiecte expoziționale individuale „EXPO MARATON 2022”, ediția a X-a, proiect realizat de către UAD Cluj-Napoca în parteneriat cu Galeria Casa Matei, Asociația Universitart și ASUAD, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Având în vedere numărul mare de proiecte înscrise la preselecția Expo Maraton 2022, în mod excepțional seara de joi va oferi publicului un trio artistic. Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și Galeria Casa Matei vă invită joi, 12 mai 2022, ora 19.00, să vizitați și să votați expozițiile aparținând lui Marius Ghita – Acherusia / Teodor Buruiană – Sensibilitatea tăcerii și Ioana Andrei – # CelTex

Acherusia, proiect inițiat la finele verii trecute și semnat Marius Ghita, apelează la arhiva fotografică, care, prin intermediul tehnicilor picturii tradiționale, duce la construirea unui mediu de relaționare între om, ca element stingher, și obscuritatea percepției acestuia. Proiectul propune căutarea și cercetarea alegorică a unor granițe între uman și dubitativ, constructiv și deconstructiv, perfectibil și perfect, măsurabil sub o formă sau alta în timp și coexistent acestuia. Laconic spus, proiectul are la bază relația dintre registrul uman și cel acvatic.

Masterand al departamentului sculptură, Teodor Buruiană propune o instalație –  Sensibilitatea tăcerii – pe care o definește astfel: Mi-am dorit de la început să creez un spațiu în care oamenii se pot descărca de orice trăiri sau cuvinte pe care nu le-au putut exprima, dar fără a avea reținerea că-i poate auzi cineva. Aici intervin elementele alese pentru această instalație ce lucrează între ele pentru a oferi spectatorului o experiență unică.

Al treilea proiect al serii – #CelTex – semnat Ioana Andrei, este un proiect care vrea să introducă privitorul în universul organic al lumii, unde componenta celulară este punctul central. Considerând evenimentele pandemice care au blocat populația lumii în ultimii doi ani, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, această lucrare este o încercare de a ridica moralul publicului prin expunerea acestuia la domeniul fascinant și intrigant al microbiologiei. Alegerile cromatice, gama de materiale utilizate și compoziția pieselor sunt create astfel încât privitorul să fie transpus într-o lume celulară, gata de explorare și descoperire.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu. Mai mult, aceste expoziții vor fi deschise publicului și cu ocazia Nopții Muzeelor, între orele 18.00-24.00.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Domeniile Averești, Cofetăria Petrișor

Parteneri media: Modernism.ro, Propagarta