Joi, 15 martie ora 18, va avea loc la Atelier Patru din Cluj-Napoca vernisajul expoziției personale «Persona 2.1», a artistului Claudiu Ghermăneanu.

Persona doi(punct)unu

Claudiu Ghermăneanu continuă atât explorarea tematicii cât și a tehnicii din expoziția anterioară de la Atelier 4, prin urmare și continuitatea titlului care însă face loc și unor adăugiri, vizibile în special în abordarea cromatică.

Alăturarea de culori, oarecarea repetiție dar și aspectul  conferit prin tehnica utilizată, care este într-o mare măsură similara cu efectele obținute în serigrafie, duc cu gândul la arta lui Sigmar Polke, sau poate chiar Andy Warhol. În ciuda acestui fapt, tehnica în sine este exact opusul – migăloasă și consumptivă, fiind realizată strict manual. Practic lucrările sunt reversul Pop Art-ului , fiind produsul unei munci mai degrabă meditative, departe de impersonalitatea consumeristă a curentului. În același timp, paradoxul aspectului vizual este susținut în continuare prin  textura reieșită din densitatea de puncte, respectiv din juxtapunerea acestor zone cu unele de absență totală  prezintă senzația folosirii unui limbaj digital, binar.

Cu o sensibilitate aparte Claudiu Ghermăneanu redă portrete încărcate cu nostalgie și visare,  acestea denotă  o relaționare între artist și cel portretizat, iar adesea atitudinea interiorizată a celor din urmă ne refuză noua, privitorilor, același grad de cunoaștere, de intimitate.

O introducere nouă în această expoziție este plasarea pe lângă portrete a unor lucrări abstracte. Realizate prin aceleași mijloace grafice ale liniilor și puncte, acestea sunt intenționate ca o încercare de depersonalizare și detașare față de încărcătura și sentimentalitatea portretelor. Remarcabil este însă că reușesc să fie cu atât mai elegante în subltilitatea lor. La o privire par și ele generate printr-o metodă digitală, parcă prin intermediul uner aparaturi științifice (medicale? seismice?) ceea ce ne oferă din nou impresia faptului că adevărata citire a lor ne eludează, respectiv accesul într-o realitate intimă este  în continuare imposibil.

Voica Pușcașiu