Vernisaj 5 martie 2018

Arthol, Strada Leonida 19, București, 020555

În această expoziție prezentăm lucrări ale artistei Cătălina Codreanu, din seria Mater. Proiectul a debutat în 2013, în timpul unei burse Erasmus în Italia, când Cătălina a început să realizeze o serie de lucrări, în care își imagina viitorii ei copii, sub forme ovoide. Proiectul s-a desfășurat în diferite etape de experimentare și cercetare formală, compozițională și conceptuală. În seria Mater, prezentată în expoziție, forma ovoidă se concretizează, ca urmare a nașterii fiului artistei. 

Lucrările din această serie maternală abordează etapa alăptării, despre care Cătălina spune că „povestește cel mai frumos despre maternitate, ea fiind, la modul absolut, continuarea sarcinii, un cordon ombilical în planul emoțiilor”.

Tonurile calde, carnale, întregesc atmosfera intimă și legătura unică creată între mamă și copil. Decupajul în detaliu și supradimensionarea susțin emoția și amploarea momentului alăptării. Compozițiile sunt simple, însă prin tendința de abstractizare, ele dobândesc o forță de expresie mai puternică și ne îndeamnă să depășim planul fizic pentru a relaționa în mod direct cu misterul maternității.

Cătălina își consideră lucrările niște autoportrete, fiind inspirate de o situație personală, dar în același timp, sintetizarea compoziției, și astfel, a experienței în sine, face ca lucrările să vorbească și despre maternitate în sens general. Astfel, la un anumit nivel, lucrările își propun să fie imagini iconice la care toate mamele să se poată raporta. Maternitatea este o temă cheie în creația artistică universală, începând cu preistoria (figurinele fertilității din Paleolitic) și continuând, până în prezent, în arta contemporană. Ea se manifestă sub diverse forme de expresie artistică. Fie că vorbim de pictură, sculptură, obiect, instalație, performance sau alte forme artistice, artiștii au dedicat de-a lungul evoluției artei și culturii un loc aparte maternității. Fiecare cultură percepe într-un mod propriu maternitatea, căreia îi atribuie o gamă largă de semnificații. Mama devine un simbol al vieții. Ea, asemănător artiștilor, creează viață.

Imaginea mamei este una dintre cele mai profunde, emoționale și spirituale imagini, pe care omul o percepe încă din primele clipe de viață. Fiecare dintre noi se raportează, conștient sau nu, într-un fel sau altul, la aceasta de-a lungul vieții, datorită amprentei la nivel psihologic, afectiv, pe care mama și relația dintre ea și copil o au asupra ființei. Tema maternității este abordată diferit de fiecare artist(ă) în parte. Ea devine una complexă și diversă în modalitățile de abordare a subiectului și în ideile aparte transmise și problematizate de fiecare în parte (observăm concentrarea asupra imaginii mamei, a copilului, legătura mama-copil, bucuriile sau dificultățile perioadei de maternitate, etc.).

Născută în România în 1988, Cătălina Codreanu a studiat pictura la Universitatea Națională de Arte București și la Accademia di Belle Arti di Roma și a absolvit în 2015 cu proiectul de licență Mater. Ea are o activitate bogată atât în România cât și internațional, care constă în expoziții personale și de grup, publicații în reviste on-line și tipărite, conferințe, interviuri radio și televizate, rezidențe artistice, tabere de artă, colaborări cu Teatrul din Salzburg și alte proiecte artistice. Lucrările sale au fost prezentate în evenimentele din cadrul Nopții Albe a Galeriilor și a Weekend-ului Galeriilor de artă din București. Cătălina este unul dintre cei 125 de artiști din întreaga lume care au animat primul film de lung metraj, în întregime pictat, Loving Vincent.

Curator Ancuța Ilie