Georgeta-Olimpia Bera. Joc continuu / Endless Game

Vernisaj: miercuri, 28 februarie 2018, ora 18

28 februarie – 11 martie 2018

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, organizează, în perioada 28 februarie – 11 martie 2018, expoziţia de pictură „Joc continuu/ Endless Game” a artistei Georgeta-Olimpia Bera.

Prezintă:

Prof. Univ. Dr. Ioan Sbârciu, Curator
Prof. Dr. Antonello Tolve, Curator
Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, Manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca
Dr. Dan Breaz, Comisar de expoziţie

Proiectul expoziţional întrunește opere ale artistei de pe parcursul ultimilor trei ani de practică artistică și pune în valoare un ansamblu omogen de ipostaze picturale, în care sursa predominantă de inspirație este viața sub aspectele sale mai puțin formale. Expoziția este curatoriată de către pictorul Ioan Sbârciu și de către criticul de artă Antonello Tolve. Proiectul expoziției ia naștere din colaborarea strânsă pe care Olimpia Bera o are cu cele două personalități. Pe de-o parte, selecția de față este rezultatul alăturării diverselor abordări plastice din ultimii ani, observate și consemnate de către profesorul Ioan Sbârciu; într-un alt registru, experiența critică a teoreticianului Antonello Tolve întregește ansamblul conceptual al operelor prezente în selecția de față.

Endless game („Joc continuu”) este un laitmotiv care caracterizează cele mai recente opere ale artistei Georgeta-Olimpia Bera. Prin urmare, metafora „jocului continuu” este chemată să structureze atât discursul curatorial, cât şi parcursul întregii expoziţii. Având în prim-plan tema copilăriei, selecţia lucrărilor pune în valoare un imaginar al mișcării și acțiunii, dar și un subiect pe care Olimpia Bera și-l asumă prin gesturi picturale în decursul experienței sale artistice. Pornind de la o ipostază  mai degrabă narativă în relație cu realitatea vieții de zi cu zi, tema propusă se îmbogățește pe parcursul mai multor serii, acumulând expresivitatea specifică picturii ca proces în sine. Asocierile suprafețelor vibrante cu accentele de culoare și contrastele variabile pun în mișcare întreaga retorică a imaginii. Spectatorul este invitat să descopere ipostaze pe care artista le-a trăit și le-a pictat, sub fericita influență a momentului prezent, însă conștientizând și asimilând la fiecare pas atât propriul trecut, cât și imprevizibilul anumitor situații, trăind cu intensitate fiecare clipă și urmând, în fine, cursul firesc al propriului traseu biografic. Evenimentul este investit ca moment de apogeu prin transpunerea în imaginea picturală. Povestirile și episoadele zilnice ale vieții devin în pictură întâmplări neobișnuite și experiențe fantastice. Spațiul se însuflețește prin conexiunea stabilită nemijlocit cu o lume miraculoasă. Dispoziţia ludică se concretizează în imagine atât prin seriozitatea jocului controlat de reguli, cât şi prin gestul jocului spontan, aparent lipsit de reguli şi deliberat copilăresc. Limbajul „jocului continuu”  transcrie pe calea sintezei intelectuale sau a energiei experimentale fluxul unei experienţe inefabile, care tinde să scape analizei picturale.

 Olimpia Bera trăiește și lucrează în Cluj- Napoca; este pictor, curator și consilier cultural în cadrul mai multor manifestări artistice contemporane. În prezent predă în cadrul departamentul Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Printre participările sale expoziționale se numără: ”Con-front East” (2017), RIVAA Gallery (New York, SUA); ”The school of Cluj, Painting & Graphic arts” (2017), Galeria Neon (Wrocław, Polonia); ”The school of Cluj”, Painting/Sculpture, Pecsi Galeria (Pecs, Ungaria); ”T.A.N.G.O. – turning art now glinding over” (2016), Galeria za Szkłem, Academy of Art, Wrocław, Polonia;  ”Cutting Edge” (2013,2016) (Muzeul de Artă Cluj-Napoca, România); ”Unnatural circumstances”,  galeria Visual Kontakt, Cluj-Napoca, ”Transit” (2012), Visual Kontakt Gallery (Ulm, Germania); Biennal of Painting Morlotti-Imbersago, ediția a 13-a (Imbersago, Italia); „Eroi e Rovine”  (2011), Galeria Locali Ex-Upim (Macerata, Italia). A participat în rezidențe artistice la Centrul de Artă Contemporană din Essaouira (2017), Ifitry, Maroc, la Visual Kontakt Gallery, Akademie für darstellende Kunst (Ulm, Germania, 2012), precum și la programul educațional-artistic „Erasmus”, inițiat de Accademia di Belli Arti di Macerata: proiectul land art ”Green & Brown” din Île d’Ouessant, Franța, (2014) și Palazzo Simonelli, Marche, Italia (2013).

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 11 martie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.