Institutul Cultural Român de la New York are plăcerea de a susține:

Expoziția personală – performance CO-NATURAL – a artistei ALEXANDRA PIRICI

6 februarie – 15 aprilie 2018

NEW MUSEUM’s South Galleries, Ground Floor

235 Bowery, New York, NY 10002

https://www.newmuseum.org/exhibitions/view/alexandra-pirici

Artista Alexandra Pirici combină sculptura, coregrafia și performance-ul pentru a reflecta asupra manifestărilor simbolice ale istoriei prin ipostaze care definesc prezența corporală, atât în spațiul real, cât și în cel virtual.

“CO-NATURAL” (2018) – noul său proiect, conceput special pentru spațiul expozițional South Galleries al New Museum, din New York – ia forma unei acțiuni continue, în care performeri “live” vor dansa, timp de nouă săptămâni, alături de un “interpret virtual” – o hologramă realizată după ultimele tehnologii, ca lucrare “site-specific”. Proiectul abordează dispersia în creștere a prezenței umane și a sinelui în societatea contemporană, ca urmare a tehnologiilor digitale și a influenței tot mai puternice a instituțiilor fianciare, și, în sens extins, ca urmare a disocierii moderne dintre natură și cultură, dintre corp și spirit, dintre individ și colectivitate. “Co-natural” își propune să interpreteze dispersia prezenței corporale și să comenteze procesele contemporane de abstractizare, care separă semnul de substanță și imaginea de suportul material. Pe de altă parte, lucrarea subminează totodată această fragmentare, prin potențialul său de a crea o nouă idee despre sine, dincolo de timp, spațiu, corp, istorie și memorie.

Această nouă lucrare continuă interesul recent al artistei române pentru corpul colectiv, prin coregrafii care conectează evenimente din spații și timpuri diferite în prezent. Explorând memoriale și monumente; lucrări de artă și obiecte aflate în colecții muzeale, pierdute sau stocate în porturi libere de vamă; precum și abstractizarea subiectului viu în date cuantificabile și monetizabile – prin intermediul corpurilor fizice, vocii și imaginilor fantomatice -, lucrarea le restituie în noi relații și rețele de semnificații. Alexandra Pirici contextualizează holograma, un fragment al unui “întreg”, prin acțiunea live; holograma devine un mediator al prezenței, dezvăluind căile prin care imaginile și corpurile vii se influențează reciproc. “Co-natural” propune un organism unic, modular, construit atât din materie vie, cât și din materie digitală, care se reunește treptat și se dispersează din nou, pe parcursul fiecărei zile a expoziției.

Expoziția-performance, curatoriată de Helga Christoffersen, de la New Museum, va fi prima personală a artistei din România în SUA și va putea fi vizionată, în perioada 6 februarie – 15 aprilie 2018, în South Galleries, un spațiu expozițional recent inaugurat, destinat premierei noilor producții artistice la New Museum. South Galleries (cu care New Museum s-a extins de curând spre sud) păstrează caracterul spațiilor de tip “loft” ale clădirii inițiale, unde mulți artiști au lucrat și au expus de-a lungul timpului.

New Museum este singurul muzeu din New York City dedicat exclusiv artei contemporane. Fondat în 1977, New Museum este un centru de expoziții, informații și documentare despre artiști din întreaga lume. De la începuturile sale, ca un birou cu o cameră pe Hudson Street, la inaugurarea primei clădiri independente de pe Bowery Street, în 2007, New Museum continuă să fie un loc de experimentare și un centru pentru artă nouă și idei noi.

“Alexandra Pirici: Co-natural” este interpretat de performerii: Juli Brandano, Farid Fairuz, Paula Gherghe, Miguel Angel Guzmán, Jordan Isadore și Jennifer Tchiakpe.
Lumini, scenografie, design holografic: Andrei Dinu
Holograma tip “Fantoma lui Pepper”: Archi3D Limited
Director de imagine: Barbu Bălășoiu

Alexandra Pirici (n. 1982) locuiește și lucrează la București. Având o formație de dansator clasic, este una dintre cele mai interesante artiste care lucrează în prezent în mediul performativ, la nivel internațional. Proiectele sale au fost prezentate în ultimii ani la: Neuer Berliner Kunstverein, din Berlin (2017); Skulptur Projekte Münster (2017); Bienala de la Berlin (2016), Tate Modern Londra și Tate Liverpool (2016); Off-Biennale, Budapesta (2015); Muzeul de Artă Modernă, Varșovia (2015); Manifesta 10, St. Petersburg (2014); Centre Pompidou, Paris (2014); Van Abbemuseum, Eindhoven (2014). În colaborare cu artistul Manuel Pelmuş, a reprezentat România la cea de a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția (2013). În 2015, a fost primit “Premiul de Excelență în Coregrafie”, de la Centrul National al Dansului, București.

“Alexandra Pirici: Co-natural” este un proiect organizat de New Museum, din New York. Proiectul a fost posibil datorită suportului major din partea European ArtEast Foundation și a  Art Encounters, precum și cu sprijinul Toby Devan Lewis Emerging Artists Exhibitions Fund și al Artemis Council of the New Museum. Expoziția este realizată în colaborare cu Kunstenfestivaldesarts, Bruxelles. Mulțumiri speciale către CINETic și Centrul National al Dansului, București.

Alexandra Pirici - "Aggregate", 2017. Imagine din expoziție, Neuer Berliner Kunstverein. Foto: Joseph Devitt Tremblay

Alexandra Pirici – “Aggregate”, 2017. Imagine din expoziție, Neuer Berliner Kunstverein. Foto: Joseph Devitt Tremblay

Alexandra Pirici - "Aggregate", 2017. Imagine din expoziție, Neuer Berliner Kunstverein. Foto: Adrian Parvulescu

Alexandra Pirici – “Aggregate”, 2017. Imagine din expoziție, Neuer Berliner Kunstverein. Foto: Adrian Parvulescu

New Museum din New York. Foto: New Museum