București, 01 februarie 2018, ora 18:30. Galeria Sector 1, continuă seria expozițiilor personale ale artiștilor clujeni cu care a debutat pe 15 iunie, cu vernisajul solo show-ului pictorului Marcel Rusu, într-un cadru ce concurează cu spațiile multor galerii celebre din afara țării. Expoziția, curatoriată de Bogdan Iacob, istoric si critic de artă, va putea fi vizitată începând cu data de 02 februarie 2018, ora 14.

Expoziția artistului Marcel Rusu amintește într-o manieră elegantă că există o legătură profundă între imagine și memorie provocându-l pe privitor să devină conștient de forța evocatoare a celei dintâi și de  caracterul straniu efemer al celei din urmă. După cum remarca istoricul de artă Hans Belting, imaginile își extrag vitalitatea din capacitatea lor paradoxală de a face manifestă prezența unei absențe și viceversa: imaginile sunt avataruri îndepărtate spațial și temporal ale corpurilor, persoanelor sau peisajelor pe care le aduc în domeniul vizibilului.

Picturile și transferurile fotografice ale lui Marcel Rusu utilizează spectaculos logica fragmentarului și pe aceea a recompunerii: manipulând imaginile astfel, acestea sfârșesc prin a face trimitere, în același timp, la efemerul vieții umane, la implacabilitatea morții, la fragilitatea amintirilor și de asemenea la modurile pline de afecțiune în care încercăm să le păstrăm.

În picturile straniu spectaculoase ale lui Marcel Rusu, amintiri personale, fotografii de familie sau instantanee de vacanță sunt transformate în subtile memeto mori, care fascinează prin tensiunea dintre senzualitate și un sentiment aparte al efemerității. Arta sa recentă nu este lipsită de demonstrații de virtuozitate tehnică, dar se bazează fundamental pe o eleganță melancolică. Împletind aluzii la starea de doliu și de izbucniri de isterie cromatică, acesta produce lucrări al căror principal scop pare a fi acela de a aminti privitorului că, la urma urmelor, suntem ceea ce ne amintim.

Expoziția, curatoriată de Bogdan Iacob, istoric si critic de artă, va putea fi vizitată începând cu data de 02 februarie 2018, ora 14, pe Strada Băiculești, numărul 29, sector 1, București (în incinta Combinatului Fondului Plastic).

Marcel Rusu (b. 1989, Medias, Romania)
Lives and works in Cluj-Napoca

EDUCATION

2017 currently working on PhD at University of Art and Design, Cluj-Napoca

2013 Masters Degree in Painting, University of Art and Design, Cluj-Napoca
2011 Bachelors Degree in Painting, University of Art and Design, Cluj-Napoca

EXHIBITIONS
2017

Haiku. Poems by Emerging Romanian Artists, Group show at Boccanera Gallery, Trento Italy

2016 

The Cutting Edge III, Group show, Art Museum Cluj-Napoca, Romania
Throwing the Balls in the Air” , Group show, Academiae | Youth Art Biennale 2016, Fortezza, Alto Adige, Italy

2015

Black and White, Group show, the 4th edition Biennial, Art Museum, Satu Mare,Romania
Group show, Accademia di Belle Arte, Perugia 1573, Perugia, Italy
No man on the Moon, Solo Show, Visual Kontakt Gallery, Cluj-Napoca, Romania
Group show at Accademia di Belle Arti Macerata, Macerata, Italy
Around Drawing, Group show, Rosenfeld Porcini Gallery, London, England