Institutul Cultural Român de la Madrid demarează seria proiectelor dedicate Centenarului Primului Război Mondial și a Centenarului Marii Uniri, cu prezentarea expoziției “România în Primul Război Mondial”, la Muzeul Armatei din Toledo, marcând totodată și Ziua Culturii Naționale.

Expoziția, organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Muzeul Armatei din Toledo, cu Muzeul Național de Istorie a României și sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, este gratuită și va fi deschisă publicului în perioada 25 ianuarie – 20 februarie 2018.

Inaugurarea va avea loc în data de 25 ianuarie, în prezenţa doamnei Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei şi a Generalului Antonio Rajo Moreno, directorul Muzeului Armatei din Toledo.

Expoziție prezintă pas cu pas istoria războiului și unificarea națiunii române,  cu ajutorul fotografiilor, documentelor și obiectelor expuse care prezintă oameni, locuri și fapte. Colecția de obiecte aparținând familiei “Herranz-Teodorescu” completează discursul istoric prezentat pe panourile cu texte și fotografii din perioada Marelui Război, și încearcă să transpună vizitatorul în perioada respectivă, permiţându-i astfel acestuia să cunoască realitatea vieții din timpul Marelui Război.

În ciuda faptului că Spania s-a mențiut neutră în Primul Război Mondial, această expoziție reprezintă interes pentru publicul spaniol datorită prezentării istoriei războiului, și a viziunii spaniole asupra aceste conflagrații mondiale, dar mai ales datorită obiectelor expuse, printre care: brevete pentru diferite distincții acordate unor cetățeni români și străini precum „Ordinul Steaua României”,  „Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial”, „Medalia Virtutea Militară clasa a II-a”; Cască tip „Adrian” folosit de majoritatea armatelor Antantei în timpul Primului Război Mondial, inclusiv de Armata Română; Insignă de rănit din timpul Primului Război Mondial, livrete militare, barete, medalii, decorații românești acordate, atât militarilor cât și civililor, în timpul Marelui Război dar și după încheierea acestuia, reviste, publicații etc.

Colecția Herranz-Teodorescu  aparţine unei familii mixte, româno-spaniole, pasionate de istoria României şi care de-a lungul anilor a achiziţionat diferite piese (decorații și brevete ale acestora, barete; medalii; documente; obiecte etc.) formând astfel această colecţie privată inedită. Colecţia cuprinde peste 500 de piese din secolele XIX şi XX. Cei doi colecţionari merg periodic la Târgurile de antichităţi din România pentru a descoperi noi obiecte de valoare pe care să le achiziţioneze. 

Expoziția este curatoriată de dr. Cristina Păiușan-Nuică și Tudor-Alexandru Martin, cercetători științifici în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, iar grafica panourilor este semnată de Cristiana Tătaru.