Vineri, 6 aprilie, începând cu ora 18.30, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția a găzduit vernisajul expoziției de pictură „Fragmente rostuite” de Adina Plugaru, bursieră „Nicolae Iorga”. Evenimentul a prezentat publicului lucrările realizate în perioada stagiului de bursă al autoarei (2010 – 2012).

Noua Galerie s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul atras de lucrările Adinei Plugaru. Printre cei care au răspuns invitației la vernisaj s-au numărat  atât venețieni, cât și turiști sau tineri artiști români aflați la Veneția.  În „Fragmente rostuite”, autoarea creează un mozaic al memoriei, în care sunt prinse frânturi de experiență devenite amintiri, esențializate și încorporate în forme simbolice. Punctul de plecare al lucrărilor este mozaicul venețian, pe care îl regăsim în lucrări fie ca atare, fie alterat la nivel de percepție, într-un discurs în care forma, perspectiva, organizarea spațiului compozițional şi culoarea sunt simboluri cu rol de narator. Expoziția include atât pictură, cât și desen.

La vernisaj au luat cuvântul Rudolf Dinu, directorul instituţiei gazdă, Roxana Sava, curatoarea expoziţiei, Adina Plugaru, autoarea expoziţiei şi Alexandru Cristian Damian, coordonatorul proiectului din partea IRCCU Veneţia.

 

Adina Plugaru este absolventă a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universității de Arte din București, secția pictură, clasa Ştefan Câlţia. Între 2007 și 2009 a fost preparator la aceeaşi universitate. Din 2010 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici şi bursier „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 6 mai și poate fi vizitată zilnic, între orele 14.00 și 21.00.

 

Pentru mai multe informaţii:

Coordonator proiect: Alexandru Damian

Tel. +39.041.524.2309

ISTITUTUL ROMÂN DE CULTUR ŞI CERCETARE UMANISTICĂ

Palazzo Correr – Cannaregio 2214 (Campo Santa Fosca)

30121 Veneţia, ITALIA

Link:

http://www.icr.ro/venetia/

adinaportofoliu.tumblr.com