„Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” este un proiect compus din cercetare de antropologie artistică, istorie și istoria artei, micro-expoziție și dezbatere și are loc pe 15 ianuarie 2018, 7 PM – 8:30 PM, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și online live pe Facebook. Ulterior, înregistrarea conferinței va putea fi urmărită pe www.postmodernism.ro și pe rețelele partenerilor (Muzeul Municipiului București, Modernism.ro, Radio România Internațional, Muzeul de Artă Brașov).

Vorbitori: Alin Ciupală, Cosmin Nasui, Răzvan Pârâianu, Cristian Vasile

Teme

Alin Ciupală, Ziua națională, de la Vechiul Regat la România Mare
Cosmin Nasui, 23 August în artele vizuale
Răzvan Pârâianu, Ziua Victoriei, ziua eroilor poporului celebrată prin monumente de regimul comunist
Cristian Vasile, Reflectări istoriografice și reprezentări vizuale ale zilei de 1 decembrie sub regimul comunist

Argument

Diferitele epoci istorice și politice au marcat modul în care zilele și sărbători naționale au fost celebrate, aniversate. De-a lungul ultimului secol zilele și sărbătorile naționale au cunoscut toate tipurile de schimbări: de la schimbarea datelor calendaristice, firește în corelare cu diferite momente istorice, la dispariția și apariția unor sărbători naționale, corelate cu evenimente sau personalități istorice sau doar schimbări ale coregrafiei aniversărilor.

Ziua națională a României a fost: 10 mai între 1866-1947, 23 august între 1948-1989 și 1 decembrie din 1990.

Proiectul  „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” urmărește să pună în context reprezentările artistice ale zilelor naționale sărbătorite în România, prin aducerea de informații istorice, sociologice, antropologice și turistice, în cadrul prezentărilor de studii din partea experților, alături de lucrări de artă și artefacte, în cadrul micro-expoziției care însoțește conferința.

Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” este produs de PostModernism Museum, beneficiind de parteneriat cu Muzeul Municipiului București și de co-finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în urma unui apel public de proiecte.

 

Arhiva Nasui Collection, Arhiva Alin Ciupală, Fototeca Online a Comunismului Românescviabucuresti.ro

Arhiva TVR

prin amabilitatea Muzeul Cineastului Amator